Vi har träffat flera svårt sjuka patienter som fått ta del av den experimentella metoden. Den sista som behandlades med cellerna var en pojke på Akademiska sjukhuset.
En av dem som inte fick möjlighet att prova metoden var ettåriga Ida, som dog i slutet av mars i år efter de allvarliga reaktioner hon drabbats av efter en tidigare benmärgstransplantation.
”Hade kanske levt idag”
– Jag tycker att det är fel att man inte får chansen att pröva alla behandlingar som finns, även de som ännu inte godkänts. Ida fick aldrig den chansen. Hade hon fått det kanske hon levt i dag, säger Idas mamma Karin Öhman.
Hon är kritisk till att metoden aldrig testades som en sista utväg.
– Jag tycker att de har låtit patienterna gå hem och dö, säger Karin Öhman till SVT Nyheter Stockholm.
Fick inte dispens
I januari sökte Karolinska sjukhuset i Huddinge dispens för en av sina patienter men fick avslag av Läkemedelsverket. Enligt vad SVT Nyheter Stockholm erfar har Karolinska hittills haft fyra patienter som varit aktuella för behandling, men som inte fått tillgång till cellerna. Sammanlagt i hela landet kan det uppskattningsvis handla om närmare tio patienter under de två år som studien legat nere.
Sedan två år tillbaka får sjukvården inte använda den experimentella behandlingen till svårt sjuka patienter. Cellerna har en unik egenskap då de är immunhämmande och har medan studien pågick använts på 68 vuxna och barn som drabbats av livshotande inflammationer efter benmärgstransplantation.
Saknar forskningsanslag
Den experimentella behandlingen med celler från moderkaka har fördröjts med två år och saknar forskningsanslag. Professor Olle Ringdén som ligger bakom studien menar att hans forskningsgrupp förlorat 4,2 miljoner kronor i anslag efter anklagelserna om forskningsfusk.
I ett brev till KI:s ledning framhåller han att han borde erhålla kompensation så att forskningsstudien ska kunna återupptas.
LÄS MER: Forskningsskandalen – detta har hänt
I sitt yttrande till KI skriver expertgruppen att det för patienternas skull är angeläget att lösa alla konflikter så att studien kan fortsätta. Tidigast i september kommer KI att fatta sitt beslut.
”Många har åsikter”
KI:s vikarierande prorektor Anders Ekbom säger till SVT Nyheter Stockholm att processen fortgår genom att alla berörda parter nu kommer att få yttra sig över expertgruppens granskning.
– Kom ihåg att KI inte ensam handlägger det här. Sjukhusen har åsikter, och flera myndigheter har åsikter.
– Det ska inte ta längre tid än det behöver och vi hoppas kunna fatta beslut i september, säger Anders Ekbom.