Porslinsfabriken omvandlas till bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Området kring den nerlagda delen av porslinsfabriken i Gustavsberg har under många år varit stängt för allmänheten. Men nu omvandlas de gamla byggnaderna till bostäder.

Ljudet av betong som bilas bort blandas med ylande ljud från en vinkelslip. Det bullrar mycket när insidan av Gustavsbergs gamla sanitetsporslinsfabrik bort rivs bort, bit för bit.

Kvar blir bara husets stommar som avtecknar sig som ett skelett mot himlen.

Tidigare tillverkades det handfat och toalettstolar här. Nu ska det bli bostäder.

– Totalt kommer det att byggas runt 1.500 lägenheter här i området kring den gamla porslinsfabriken, berättar Carin Carlsdotter Denell som är kommunikationsansvarig för Gutavsbergsprojektet till ABC.

Nytt kulturcentrum byggs

Men det är inte bara den gamla sanitetsfabriken som byggs om.

I den nya stadsdelen kommer det att byggas ett parkstråk med klätterväggar och vatten.

Dessutom byggs ett nytt kulturcentrum, där bland annat ett porslinsmuseum och biblioteket kommer att ligga.

Och även om stora delar av fabriksområdet nu rivs eller byggs om, så tillverkas det fortfarande porslin.

Fabriksområdet öppnas upp

Gustavsberg, som är Sveriges enda porslinsfabrik, har funnits sedan 1820-talet. Tidigare arbetade här över 1.000 personer – många av dem var kvinnor. Klassiska formgivare som Stig Lindberg och Ingegerd Råman har verkat här.

Men trots att fabriken länge varit en centralpunkt i Gustavsberg, har området varit inhängnat och stängt.

Enda sättet att komma in var genom fabriksportarna.

– Nu öppnar vi upp området så att alla Gustavsbergsbor kan utnyttja det. Framför allt tror jag att många barnfamiljer har längtat efter en park där barnen kan leka. Det är något som Gustavsberg har saknat tidigare, säger Carin Carlsdotter Denell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.