Varannan kommun i länet erbjuder färre sommarjobb till ungdomar i år, det visar SVT Nyheter Stockholms kartläggning.
Värst är det i Lidingö och Ekerö där endast var tionde sökande kan få jobb. Totalt var det 13 av 26 kommuner som hade färre feriejobb i år jämfört med 2020 när SVT frågade kommunerna. Och liksom i fjol är det framförallt jobb inom äldreomsorgen, förskolan och LSS-verksamheter som försvunnit.
Flera kommuner uppger att de försökt lösa situationen genom att utöka antalet jobb utomhus och vissa har hittat ferietjänster inom helt nya områden. I Tyresö och Solna kan ungdomar till exempel söka jobb som musiker och i Upplands Väsby som sommarkonstnär. Endast fem kommuner har fler jobb än i fjol, och antalet platser ökade mest i Stockholm, Sigtuna och Täby.
Jobb med VR-teknik i Stockholms stad
I Stockholm har ovanligt många ungdomar sökt kommunala sommarjobb i år – mer än 2 000 fler än tidigare år. Men knappt varannan av de 17 500 unga kommer att erbjudas plats.
Så fördelas sommarjobben i din kommun
- Botkyrka: Målsättning är att alltid ha 1350 feriepraktikplatser. De har inte svarat på hur många platser de haft tidigare och vad prognosen är i år.
- Danderyd: Erbjuder 66 ungdomar jobb, vilket är färre än 2020. Flera ungdomar kommer jobba med kommunens firande av 100 år av demokrati.
- Ekerö: Har sommarjobb för 80 ungdomar, vilket är färre än tidigare år, men enligt kommunen blir det troligtvis fler platser. De har utökat antal feriejobb inom parkskötsel.
- Huddinge: Erbjuder 520 unga sommarjobb, en minskning på 71 jobb. I år kan unga sommarjobba med filmproduktion och konst för barn på konstskola. Personer med en funktionsnedsättning eller socialtjänsthandläggare har förtur.
- Järfälla: Anställer 400 ungdomar, 23 färre än i fjol. Många unga kommer jobba utomhus, exempelvis som trivselvärdar.
- Lidingö: Erbjuder 63 ungdomar sommarjobb, en knapp minskning på 2 platser. I år jobbar flera med aktiviteter riktade till äldre inom kommunens dagverksamhet.
- Nacka: Anställer 340 ungdomar, 70 färre än 2020. Eventuellt blir det fler enligt kommunen.
- Norrtälje: Har inte annonserat om några feriejobb. Kommunen hoppas kunna anställa 30-50 undomar.
- Nykvarn: Erbjuder inga feriejobb sedan 2019.
- Nynäshamn: Anställer 275 ungdomar, 29 färre än fjol. Ett nytt jobb är att tillverka insektshotell, fågelholkar och skyddskläder. 16-åringar garanteras sommarjobb.
- Salem: Anställer 100 ungdomar, en minskning på 43 platser. I år jobbar fler unga utomhus med underhåll av parker och plaskdammar.
- Sigtuna: Totalt får 174 ungdomar jobb, varav 89 hos privata arbetsgivare. Det är en ökning med 118. Privata arbetsgivare som anställer ungdomar kan söka handledningsersättning från kommunen på 2000 kr i veckan under högst tre veckor.
- Sollentuna: Anställer 60 ungdomar inom kommunen, 39 färre än i fjol. Ungefär 230 unga får jobb genom externa samarbeten. Kommunen ger en viss ersättning till privata företag som anställer ungdomar födda 2003-2005.
- Solna: Erbjuder drygt 200 ungdomar sommarjobb, 158 färre än i fjol. I år kan unga sommarjobba med film och musik.
- Stockholm: Har målsättning på 8000 sommarjobb. I skrivande stund har 7852 arbetstillfällen anmälts, drygt 1000 fler än i fjol. Nytt för i år är att ungdomar kommer att arbeta med ett privat företag för att ta fram VR-teknik riktad mot äldre.
- Södertälje: Har som målsättning 980 jobb, vilket skulle vara en ökning med 22 jobb. Cirka 400 av jobben kommer vara inom kommunen och drygt 550 hos privata aktörer inom närings- och föreningsliv. Unga med särskilda behov prioriteras.
- Tyresö: Har ambitionen på 240 sommarjobb, 23 fler än i fjol. Utöver att jobb som musiker kan unga jobba inom slöjd och hantverk.
- Täby: 165 ungdomar får sommarjobb, 29 fler än i fjol. Kommunen prioriterar sökande som har svårt att hitta jobb på egen hand.
- Upplands Väsby: Målsättning är 300 sommarjobb, 40 färre än i fjol. I sommar kommer några unga arbeta som ”sommarkonstnär” och utsmycka kommunens uteplatser.
- Vaxholm: Har inga feriejobb.
- Värmdö: Anställer ungefär 150 ungdomar, 11 färre än i fjol. 30 platser finns för unga som vill söka entreprenörsutbildning. Flera unga kommer i år att jobba med miljöarbete och underhåll av skolgårdar.
- Österåker: Erbjuder 130 ungdomar sommarjobb, vilket är 30 färre än på ett normalår. Fler ungdomar kommer att jobba utomhus i år, eller digitalt när det är möjligt.
- Haninge: Ej svarat.
- Sundbyberg: Ej svarat.
- Upplands-Bro: Ej svarat
- Vallentuna: Ej svarat.
Källa: Kommunerna i Stockholms län
Så har vi räknat: Statistiken är på sommarjobb där ungdomar blir anställda hos eller lön betalas av kommunen, och jobb där kommunen ger stöd till ett privat företag för att anställa ungdomar. Vi har exkluderat utbildningar och jobb hos privata företag.