29-åriga Sanne har i flera år levt ett liv med psykisk ohälsa, droger och övergrepp. Hon vårdas bara i akutsituationer på avdelning, men släpps sedan ut och kaoset fortsätter.
En av dem som försökt hjälpa Sanne är psykiater Einar Kristjansson, som arbetar på en öppenvårdsmottagning i Stockholm.
– När jag började på 80-talet då fanns det ju platser så att jag kunde lägga in patienterna för observation, det var bara att var det något konstigt med dem så la vi in dem. Det var mycket bra. Men nu har platserna minskat undan för undan. Vi får säga åt folk att gå hem och komma tillbaka i morgon, säger han.
Hänvisas till öppenvård fast det inte fungerar
Sanne har aldrig klarat av att bo ensam och själv besöka öppenmottagningarna för att få behandling, trots många försök. Hennes sjukdom gör att hon inte klarar av att passa läkartider, och att hon på egen hand börjar överdosera de starka, narkotikaklassade tabletterna hon fått utskrivna. Ändå har vården fortsatt att hänvisa henne till öppenmottagningarna.
När vi berättar att Sanne ringt oss efter att hon blivit utskriven från psykiatrin och berättat att hon blivit våldtagen på stan, kan Einar Kristjansson bara beklaga.
– Det händer ofta, konstaterar han.
Psykiatrin vill anställa fler
Svante Nyberg är chef för södra Stockholms psykiatri.
– Utgångspunkten för all vård, det är ju öppenvård, säger han.
Men man när man ser vad som händer – ska inte samhället skydda de här människorna?
– Jo, det är ju verkligen det som jag tycker. säger Svante Nyberg.
Svante Nyberg skulle välkomna nya tankar kring hur vården ska organiseras. Framför allt ser han ett stort behov av fler vårdplatser och mer utbildad personal.
– Vi skulle vilja öka våra ansträngningar.