Hyresgästföreningen anser att hyresvärdarna gör tillräckligt stora vinster. Foto: TT arkivbild

Fastighetsägarna vill höja hyrorna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna vill höja hyrorna i Stockholm med 3,5 procent efter nyår. Motiveringen är att den svenska ekonomiska utvecklingen varit bra men att hyresnivån inte hängt med. Men Hyresgästföreningen håller inte med.

Hyresnivån i Sverige har sänkts i reala termer, det menar branschorganisationen Fastighetsägarna som nu yrkar på en hyreshöjning på 3,5 procent på privata hyresrätter som inte är nyproduktion. Fastighetsägarna pekar på att den ekonomiska utvecklingen har varit god i Sverige men att detta inte har synts i utvecklingen av hyresnivån.

– Hyran är hyresvärdens enda intäkt. Den ska betala löpande driftskostnader och fastighetsunderhåll samt göra det möjligt att bygga upp kapital för att finansiera nyproduktion. Om vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste vi ta hänsyn till detta, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Hyresgästföreningen håller inte med

Men Hyresgästföreningen håller inte med, de anser att hyresvärdarna gör goda vinster.

– I Stockholm är sex av tio ensamhushåll med eller utan barn. Höjningen speglar inte behovet, hyresvärdarna i allmänhet gör goda vinster, räntorna är fortsatt låga, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Vi tycker att det är väldigt höga hyreskrav, för en genomsnittlägenhet så blir det en höjning på 3 000 kronor per år.

Undvika retroaktiva hyreshöjningar

Nu stundar en tuff förhandling. Fastighetsägarna anser det saknas riktlinjer om vad en hyreshöjning ska baseras på och därför har hyresnivåerna halkat efter. De anser också att det saknas en oberoende tvistlösning om parterna inte kommer överens – vilket innebär att det inte blir någon hyreshöjning.

– Som parter har vi fått det gemensamma ansvaret att säkerställa att hyresrätten kan utvecklas som en attraktiv boendeform. Vi ser fram mot en konstruktiv och skyndsam ramavtalsförhandling om 2019 års hyresjustering i Stockholm. Det är viktigt, inte minst för att undvika retroaktivitet för hyresgästerna, säger Nathalie Brard.

Enligt regeringens uppdrag får förhandlingarna inte ta mer än 90 dagar och Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen menar att båda parter har ett ansvar att nå fram till en överkommelse.

– Men med ett mer realistiskt yrkande från Fastighetsägarna hade det varit lättare att komma fram till en snabb överenskommelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.