• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Miljarder ska rena avloppen

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik ska halvera dom gödande utsläppen till Östersjön – och framför allt hantera det stadigt ökande flödet i Stockholms avloppsrör.

Henriksdalsverket ska ta emot avlopp från hela Stockholm med förorter. Brommaverket läggs ner och ger plats för över tusen bostäder. Men miljöpartiet menar att jätteinvesteringen vilar på lös grund.

Ny teknik ska halvera dom gödande utsläppen till Östersjön – och framför allt hantera det stadigt ökande flödet i Stockholms avloppsrör. Redan om fem år ska nya Henriksdal vara klart.

– Det är snart, men Östersjön kan inte vänta. Vi måste bli bättre på att rena vårt avloppsvatten och samtidigt förbereda för ett växande Stockholm, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Fem och en halv miljard

Nära fem och en halv miljard kommer att investeras i Henriksdalsverket, som hädanefter ska serva hela Stockholm, Botkyrka, Haninge samt Bromma, Sundbyberg och delar av Ekerö och Järfälla.

För när Henriksdal byggs ut och moderniseras så skrotas samtidigt Brommaverket, som står för en viktig del av finansieringen av den nya avloppsreningen.

– Marken är värdefull, vi siktar på över tusen bostäder där Brommaverket står idag. Det blir attraktiva bostäder nära Brommaplan, inom t-baneavstånd, konstaterar Per Ankersjö (C).

Sårbarhet

Men både miljöpartiet och vänsterpartiet är kritiska.

– Vi kan inte se att man utrett kapaciteten tillräckligt. När man tar ett så stort beslut måste man säkerställa att man klarar att rena stockholmarnas avlopp i tio-tjugo-trettio år framåt, säger Daniel Helldén, (MP), oppositionsborgarråd.

– Man bygger dessutom in en sårbarhet när ett enda verk ska klara hela Stockholm, tillägger Daniel Helldén.

Kommunfullmäktige tar beslut om Stockholms framtida avloppshantering i början av december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.