Det är lunchdags på Enebergs äldreboende i Norrtälje. Personalen lägger upp korv, potatis och senapssås. Alla komponenter har beställts separat anpassat efter hur mycket de boende på avdelningen äter.
– Ofta känner man till vad de boende uppskattar. Slängs det mycket kokt potatis, då kanske man ska försöka med mos istället, säger vårdbiträdet Annica Hofsten Granbo.
Personalen utbildas i matglädje
Några veckor per år vägs all den mat som slängs. Det ger personalen en uppfattning om vilken mat som går hem och vad de ska beställa mindre av.
I satsningen ”Från kök till bord” har vårdbolaget Tiohundra, som driver flera äldreboenden och sjukhuset i Norrtälje kommun, dessutom fokuserat på att göra måltiden till en trevlig stund och på så sätt locka de äldre att äta mer.
Norrtäljemodellen
Tiohundra AB ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun. Med cirka 2 300 fast anställda är Tiohundra kommunens största arbetsgivare.
Källa: Tiohundra