Bild på en anonym tjej som står i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sandra berätta om varför hon lever med skyddad identitet och Stockholms stads tf socialdirektör svara på om det är tillåtet för socialsekreterare att lämna ut uppgifter från någons journal. Foto: Ann Sehlin/SVT

Fick sin skyddade identitet röjd – när hon sökte jobb

Publicerad

När Sandra sökte jobb inom vården begärde arbetsgivaren att få ta del av hennes socialregister. Men istället skickade socialsekreteraren hennes fulla journaler, där det stod att hon varit utsatt för våld i nära relation och lever med skyddad identitet.

– Jag vet inte om jag vågar ta emot samtalsstöd längre, säger Sandra, som egentligen heter något annat.

Sandra levde tidigare i en relation med en man som utsatte henne för fysiskt och psykiskt våld. När hon skulle lämna honom hotade han henne. Hon fick en ny identitet och har sedan dess flyttat mellan olika skyddade boenden.

Hon fick timanställning inom vården på en kommun i Stockholmsområdet. När arbetsgivaren sedan bad om utdrag ur belastnings- och socialregistret trodde Sandra att det var för att kolla så att hon inte var dömd för brott eller fick ekonomiska bidrag. Men istället skickade socialsekreteraren Sandras fulla journaler till arbetsgivaren, där det bland annat stod hennes riktiga identitet och mötesanteckningar från de samtal hon haft med våldsrelationsteamet.

– I journalerna stod det vad jag varit utsatt för och saker jag sagt i förtroende till våldsrelationsteamet, säger Sandra.

Så fungerar sekretessen inom socialtjänsten

SVT har tagit del av dokument som styrker att Sandra har skyddad identitet och lever med en hotbild mot sig. Trots det röjde socialsekreteraren Sandras uppgifter.

Får en socialsekreterare lämna ut en persons journaler?

– Nej, absolut inte, säger Lina Blombergsson, tillförordnad socialdirektör i Stockholms stad.

I videon nedan förklarar Therése Fridström Montoya, docent i civilrätt och lektor vid Uppsala universitets juridiska institution, hur sekretessen inom socialtjänsten fungerar.

I videon förklarar Therése Fridström Montoya, docent i civilrätt och lektor vid Uppsala universitets juridiska institution, hur sekretessen inom socialtjänsten fungerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sekretessexperten reagera på att Sandras journaler blev röjda. Foto: SVT

Sekretess inom socialtjänsten

Sekretess inom socialtjänsten regleras enligt 26 kap. 1 § OSL.

Där står det att: Sekretess gäller inom socialtjänsten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.

Källa: Offentlighets- och sekretesslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.