Fastighetsägarna i området samarbetar med polisen genom att tipsa om mopeder som finns i källare och förråd. Foto: TT

Ökning av beslagtagna motorcyklar och mopeder

Uppdaterad
Publicerad

För att stoppa buskörningarna på Järvafältet jobbar polisen intensivt med att beslagta stulna mopeder och motorcyklar. Det görs i samarbete med fastighetsägarna i området och lokala tipsare.

– I stort sett varje dag har vi en lista på mopeder och motorcrossar som vi kan åka och hämta in, säger Christoffer Bohman, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Järvaområdet.

Fastighetsägarna tipsar polisen om fordon som står i förråd och källarutrymmen. Ett samarbete som pågått under flera år men intensifierats under de senaste två åren, enligt den ideella intresseföreningen Fastighetsägare i Järva.

 – Idag har fastighetsägarna direktkontakt med den yttre patrullen. Polisen kommer oftast direkt om de inte måste åka på något mer akut, säger brottsförebyggaren Lennart Levander.

Föreningen samlar bostadsrättsföreningar, privata, allmännyttiga och kommersiella fastighetsägare i stadsdelarna kring Järvafältet.

Färre kör med stulna fordon

Enligt Lennart Levander har problemet med stulna fordon minskat efter att samarbetet utökades.

– De boende jag pratat med tycker att problemet med att personer kör runt med stulna fordon minskat och fastighetsägarna ser att antalet beslag ökat.

Det finns ingen statistik på antalet beslagtagna fordon som inte är kopplat till något brott enligt polisen men Christoffer Bohman menar att man har beslagtagit fler fordon de senaste åren.

– Beslagen ger enorma effekter på flera håll. Det krävs exempelvis ett fordon för att köra drograttfull. Lokalsamhället har även återkopplat till oss att det skett en minskning av tvåhjuliga fordon som kör på gång- och cykelvägar sedan förra sommaren.

Används som flyktmedel vid rån

Samtidigt betonar Christoffer Bohman att det fortfarande finns ett problem i området med vansinneskörningar men att det är ett prioriterat område för polisen. I år har de intensifierat arbetet genom att prioritera att hämta in stulna mopeder efter tips och att utöka spaningen på kriminella, som kör med stulna fordon.

– Alla buskörningar som görs är inte kopplade till brottslighet men vi ser att många av fordonen används av kriminella, vid exempelvis rån som flyktmedel.

Flera personer har ju dött efter att de blivit påkörda på gång och cykelvägar, har ni gjort tillräckligt för att stoppa detta?

– Att busköra är en stor del av kulturen bland unga män i området. Vi ser att det nästan är omöjligt att få bort den. Varje gång någon dör oavsett sammanhang är det ett misslyckande från samhällets sida men att ta bort den här sortens brottslighet helt och hållet är nästintill omöjligt. Men genom samverkan kan minska risken för liknande händelser i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.