Moderaterna föreslår att fler hinder ska sättas upp för att förhindra att mopeder, motorcyklar och bilar kör på gång- och cykelbanor.
– Det kan handla om betongsuggor, bommar och förhöjningar i asfalten. Det finns några hinder i dag, men de är för klena. Det är för enkelt att flytta på dem.
”Används som flyktfordon”
I början av april i år blev tvåbarnsmamman Helin Burkay påkörd av en drograttfull motorcyklist vid Eggeby gård på Järvafältet. Hon avled senare på sjukhus.
Det är inte första gången som boende fallit offer för buskörningar i området. 2014 blev en treåring påkörd av en mopedist i Rinkeby. Händelsen inträffade på en gång- och cykelväg. 2011 körde en drogpåverkad 16-årig mc-förare ihjäl en 13-årig flicka på Tenstagången i Tensta.
Enligt Ole-Jörgen Persson är det många boende som känner oro efter Helin Burkays död.
– Det här är något som invånare här ute är riktigt förbannade över, det körs med mopeder och motorcyklar överallt. Många av fordonen är stulna och används i omfattande kriminalitet som flyktfordon.
”Hederligt folk måste också kunna leva vettiga liv”
Att tillsätta fler hinder är ett förslag som majoriteten är öppen för att se över.
– Rent principiellt tycker jag också att vi ska sätta upp hinder där det går men samtidigt måste också polis, räddningstjänst och funktionshindrade komma fram. Hederligt folk måste också kunna leva vettiga liv. Vi måste kolla om vi kan hitta lösningar som balanserar brottsbekämpning och framkomlighet, säger stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta, Sus Andersson (MP).
Moderaterna förslår ett förbud för motorcyklister och mopedister på vissa vägar under kvällar och nätter.
– Det finns många vägar i staden som man inte kan köra med moped eller motorcykel. På det här sättet skulle fler kunna lagföras, säger Ole-Jörgen Andersson.
”Behöver jobba mer förebyggande”
Ett förslag som Sus Andersson inte tror kommer ge någon effekt.
– I dag körs det på ställen som man inte får köra på. De som kör stulna mopeder bryr sig inte om regelverk. Vi måste hantera det här problemet på annat sätt. Vi måste jobba med värderingar och alternativa sysselsättningar för ungdomar som riskerar att hamna eller har hamnat snett.
Vad har ni från majoritetens sida gjort för att stoppa den här utvecklingen?
– På senare år har vi vidtagit en rad åtgärder, som att bland annat anställa medborgarvärdar och att skapa en vettig fritid för unga på fritidsgårdarna, säger Sus Andersson (MP).
Men ändå har det här fortsatt år ut och år in?
– Vi har inte lyckats, vi har inte hittat en absolut lösning. Jag tror mycket på att jobba med det förebyggande arbetet. Sedan är det polisens uppgift att jobba med brottsbekämpning och polisen har haft bristande resurser i många år.