Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen kommentera fallet där en ordningsvakt våldtog en kroggäst på en nattklubb vid Tele2 Arena. OBS: Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Flera våldtäkter kan kopplas till nattklubbar runt Tele2 Arena

Uppdaterad
Publicerad

Krogarna runt Tele2 Arena går att koppla till flera våldtäkter. SVT har kunnat kartlägga åtminstone sex våldtäktsdomar det senaste året. I ett av fallen var det en ordningsvakt som våldtog en kroggäst i klubbens lokaler.

Händelsen inträffade i februari i år. Vakten plockade upp kvinnan på dansgolvet och tog med henne till ett förråd där han tvingade henne till sex. Han dömdes senare till tre år och tre månaders fängelse.

Drygt två månader tidigare inträffade en annan våldtäkt på handikapptoaletten på samma klubb. Enligt domen ska en vaktchef ha sagt till brottsoffret ”att de inte kan göra någonting utan att hon måste vilja själv”. Hon svarade att hon ville anmäla och de letade då upp gärningsmannen på dansgolvet.

Plockades upp utanför

I ett annat fall plockades en mycket berusad kvinna upp av en bil utanför en av nattklubbarna vid arenan och våldtogs i fordonet. Hon hade då blivit avhyst av vakter på grund av berusning, precis som flera av de andra målsäganden.

Ordningsvakternas resonemang framgår i några av domarna. Till exempel vittnar en vakt om att hon var orolig för målsäganden som var berusad och avvisades från klubben, ”men bedömde att det skulle gå bra.” Målsäganden och gärningsmannen åkte sedan taxi till ett hotell där en våldtäkt begicks.

SVT har flera gånger sökt de berörda klubbarna för att ställa frågor om de inträffade brotten och vilka åtgärder som vidtagits, men de har inte återkommit.

Vet du mer? Tipsa oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.