I månadsskiftet februari/mars var flickan med på en skidresa till Lac du Tignes i franska alperna. På resan smittades en annan flicka av en meningokockinfektion. Denna person blev svårt sjuk och fick behandling på plats.
Smittskydd Stockholm var redan då inkopplade i behandlingsprocessen och har sedan dess haft kontakt med ungdomarna som var med på resan.
Troligen inga fler fall
Två och en halv månad efter alpresan dog den andra flickan i samma bakterie. I ett informationsbrev till oroliga föräldrar och ungdomar skriver nu Smittskydd Stockholm att:
”Detta tyder på att den avlidna flickan troligen smittats efter resan. Sannolikheten bedöms därför som väldigt låg att ytterligare personer ska smittas och blir svårt sjuka med de åtgärder som vidtagits.”
– Det är två separata fall vilket är väldigt ovanligt. Det har hört av sig många oroliga personer men vi bedömer att vi vidtagit de nödvändiga åtgärderna, säger Per Follin som är smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.
Varje år drabbas mellan 10-20 personer av en meningokockinfektion i Stockholms län. Av dessa dör 5-10 procent.
Läs mer: Fick hjärnhinneinflammation på skidresan
Smittan kan ha blivit kvar bland kompisarna
Per Follin menar att det finns en risk att bakterien har funnits kvar i kompisgänget under hela tiden sedan skidresan och sedan aktiverats när den nått fram till någon mottaglig.
– Man kan gå runt med bakterien under lång tid. När någon insjuknar identifierar man så fort som möjligt de personer som haft nära kontakt med den insjuknade och ger dessa förebyggande antibiotikabehandling, säger han.
Den första flickan som smittades i alperna överlevde infektionen. På resan fanns 900 gymnasieelever från Stockholmsområdet.
Per Follin tror inte att det finns en risk att någon mer på skidresan ska drabbas.
– Vi misstänker inte det, vi tror det här var två separata händelser. Den enda kopplingen hittills är gemensamma resan och bakterien.
Smitta på stort scoutevenemang
På ett stort scoutevenemang i Japan 2015 bröt meningokockinfektion också ut, då gav man alla 2000 svenskar som varit där antibiotika i förebyggande syfte när de kom hem. Något man inte valde att göra efter den här skidresan.
- Det var en annorlunda situation då. Det hade varit flera fall, flera länder och dels i olika delar av landet, så vi gjorde den bedömningen tillsammans, flera landsting.
Gjorde ni fel, i det här fallet, som inte gav antibiotika till alla från Tignesresan?
– Vi följde de riktlinjerna vi har i Sverige, man inriktar sig mot de som är närmast den sjuka. Det ingick i bedömningen att se hur nära kontakt man haft i Alperna. Av de 900 kunde inte alla haft nära kontakt, det var uppdelat boende på mindre rum, det mesta umgänget var utomhus med liten risk för smitta. På plats och på resan hem behandlades ett antal personer med antibiotika.
På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa mer om meningokockinfektion.
Symptom på meningokockinfektion
• svår kropps- och muskelvärk
• allmän svår sjukdomskänsla
• frossattacker och feber
• svår huvudvärk/ljus- ljudirritation
• illamående och kräkningar
• blödningar i huden som ser ut som röda utslag eller blåmärken
• nackstyvhet, kramper och medvetslöshet