Innanför Kulturhusets entré mot Sergels torg tar ett besökscentrum form. Här blir det möjligt att köpa biljetter till Kulturhuset Stadsteaterns föreställningar och det görs även plats för ett café.
– Tanken är att det ska kännas mer välkomnande och bli ett naturligt steg in i Kulturhuset. Det viktiga är att det här är en plats som är öppen för alla, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.
Har kostat en miljard
Renoveringen av Kulturhuset har kostat strax under en miljard kronor och håller därmed budget. En stor del av arbetet har handlat om stambyte, sanering av asbest och uppdatering av Kulturhuset Stadsteaterns tekniska utrustning.
– Man har tidigare använt sig av teknik från DDR, som det inte finns reservdelar kvar till. Landet finns inte ens kvar, säger Dennis Wedin.
Under den 18 månader långa renoveringen har Kulturhuset Stadsteatern flyttat sin verksamhet till bland annat Årsta, Östberga och lokaler i centrala Stockholm. När man nu får tillgång till de ordinarie lokalerna upphör teaterns verksamhet på dessa platser.
Kulturhuset invigdes 1974
Kulturhuset invigdes i oktober 1974, sedan dess har det inte gjorts några nämnvärda renoveringar. Den stora betongbyggnaden med ett stort glasparti riktat mot Sergels torg ritades av arkitekten Peter Celsing.
Tanken var att huset skulle bli en institutionsbyggnad med ”gatans stämning och verkstadens möjligheter”.
År 1971 invigdes husets västra del och riksdagen flyttade in under de år som riksdagshuset renoverades.