Karolina Wilow driver en vildsvinsrestaurang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre vildsvin i skogen – och fler på tallriken, önskar sig Karolina Wilow som driver en restaurang specialiserad på just vildsvin. Foto: Mats Hedström/SVT

För få vildsvin på matsedeln: ”Blir bara till svinn”

Uppdaterad
Publicerad

Fler vildsvin ska hamna på tallriken istället för att ställa till skador i skog och mark. Men en restaurang i Stockholm vittnar om brist på det efterfrågade köttet.

– Varför tar man inte till vara på en råvara som är så utbredd men som bara blir till svinn, undrar Karolina Wilow, krögare med vildsvin som specialitet.

Vildsvinsstammen i Sverige uppskattas till omkring 300 000 djur. De ställer till stora problem för till exempel lantbrukare när de bökar upp marker och förstör grödor.

Därför uppdrog regeringen åt olika myndigheter att undersöka hur fler vildsvin kan skjutas och komma till användning, genom att bli mat i stället för att blir fler och fler i skog och mark.

Nu har Livsmedelsverket kommit med förslaget som kan bli en lösning. Ansvaret för att testa att vildsvinen inte har smittor som kan överföras till människor, ska flyttas från särskilda vilthanteringsanläggningar till jägare och restauranger.

– Som det är nu är det processen för att få sälja till konsumenter för dyr och omständlig, säger Karolina Wilow, restaurangägare med vildsvin som specialitet.

Hör hur vildsvin kan blir vanligare på tallriken i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.