Sundbybergs kommunalråd Josefin Malmqvist vill inte placera folk i Maranatas hotellhem eftersom deras åsikter inte går ihop med socialtjänstlagen om allas lika värde. Berno Vidén på Maranata tycker inte att politiker kan straffa en församling för deras åskter. Foto: SVT

För kontroversiella för Sundbyberg – men inte för Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad hyr rum av den omstridda frireligiösa Maranatarörelsen och har inga planer på att sluta med det. Detta trots att grannkommunen Sundbyberg valt att avsluta ett tidigare samarbete med rörelsen, då man anser att den är allt för kontroversiell.

Vid Bällstavägen i Sundbyberg ligger Pilgrim hotell som drivs av Maranatarörelsen. De har under flera år hyrt ut rum till bostadslösa, åt både Stockholms stad och Sundbyberg.

Maranata är en kristen väckelserörelse som bland annat ifrågasätter den nuvarande barnaga-lagstiftningen, är emot abort och ser homosexualitet som en synd.

– Homosexualitet är en synd enligt Bibeln. Vi tycker inte att politiker kan straffa en församling för deras åsikter, säger Berno Vidén som är äldste i församlingen.

Boende och väckelsemöten under samma tak

I huset samlas både hotellverksamheten och rörelsens aktiviteter under samma tak. Man har exempelvis bibelläsning och väckelsemöten. Sundbyberg har valt att avsluta samarbetet, då man anser att Maranatas åsikter inte går ihop med kommunens etiska riktlinjer.

– Deras åsikter rimmar inte med socialtjänstlagen om alla människors lika värde och barnkonventionen. Vi vet att det här hotellet ligger på samma ställe som församlingen har sina lokaler och vi kan inte garantera att de människor som placeras där inte påverkas av Maranata-rörelsens värderingar, säger Sundbybergs kommunalråd Josefin Malmqvist (M).

Socialborgarrådet i Stockholms stad tar avstånd från Maranatas åsikter men trots det så kommer staden att fortsätta hyra rum av Pilgrim hotell.

Religiös övertygelse inget hinder, enligt socialborgarrådet

– Om man tittar på regeringsformen, en av våra grundlagar, så kan vi inte ha ett principbeslut att inte köpa tjänster från en aktör baserat på deras religiösa övertygelse eller åsikter. Däremot så kan vi konstatera att om den här aktören på något sätt försöker pådyvla sina åsikter på människor som fått en insats och stöd av socialtjänsten, så är det helt oacceptabelt. Då kommer vi att agera, säger Åsa Lindhagen (MP).

Kan det vara så att församlingens åsikter påverkar de som bor här?

– Det finns en och annan av de boende som söker upp församlingen och börjar ställa frågor och kanske vill vara med på en gudstjänst. Då säger vi självklart välkommen till den personen men det är inte som Moderaterna påstår att vi tvingar de boende att tro på det som vi tror på, säger Berno Vidén.

Finns motstånd mot Maranata även i Stockholm stad

Precis som i Sundbyberg så finns det även i Stockholms stad ett motstånd från politiskt håll att köpa tjänster av Pilgrims hotell. Det moderata oppositionborgarrådet Cecilia Brinck har regerat starkt på att flera av medlemmarna i Maranata-rörelsen inte låter sina barn gå i skola. Något som strider mot skolplikten.

– Intäkterna för uthyrningen går till församlingen. Då blir det väldigt märkligt att vi å ena sidan köper tjänster av en organisation med täta band till församlingen och å andra sidan att staden kräver vite av församlingen för att barnen inte går till skolan, säger hon.

– Om vi stöter på föräldrar som håller sina barn hemma och inte beviljar dem den rätten de har så kommer staden att agera omedelbart, säger Åsa Lindhagen.

Men är det inte kontraproduktivt att då finansiera den här rörelsen?

– Det är inte möjligt att juridiskt möjligt att utesluta dem på grund av deras åsikter.

Maranata

Maranata är en kristen väckelserörelse som startade i Norge 1958. Rörelsen kom till Sverige 1960 med den svensk-norske pingstevangelisten Arne Imsen. Rörelsen var som störst under 60-talet med ca 10.000 anhängare, idag beräknas de till 300-500.

Källa: Nationalencyklopedin, Maranata.  (hämtad 2016-05-18)

Stockholms utbetalningar till Maranata

Stockholm har senaste åren betalat följande summor till Maranatas Pilgrimshem hotell och vandrarhem:

• 2011 1.251.560 kronor

• 2012 854.684 kronor

• 2013 90.390 kronor

• 2014 60.280 kronor

• 2015 126.015 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.