Ekoproducenten Peter Jonsson håller i en tupp på sin gård Sanda Hönseri. Ekoproducenten ler mot tuppen och tuppen tittar rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Jonsson, ekoproducent utanför Stockholm, hoppas att konsumenterna som valt bort ekologiska ägg av hälsoskäl, ska hitta tillbaka. Foto: Ann Sehlin/SVT

Försäljningen av ekologiska ägg har rasat efter PFAS-larm

Uppdaterad
Publicerad

Ekologiska ägg väljs bort av allt fler konsumenter. På bara ett år har försäljningen minskat med 22 procent, störst tapp av alla ekologiska varor, enligt Ekoindex senaste rapport. En orsak tros vara förra årets larm om PFAS och miljögifter i ekologiska ägg.

– Ja, jag tror det är mycket på grund av den här idén från Råd & Rön att det skulle vara gifter i äggen, säger Peter Jonsson, äggproducent i Stockholmsområdet.

Det var strax innan förra påsken som konsumenttidningen Råd och Rön publicerade en artikel om att ekologiska ägg innehåller mer PFAS, PCB och dioxiner än konventionella ägg. Miljögifterna har kunnat spåras till ett fiskmjöl som tillsätts i ekohönornas foder.

Förutom larmet om miljögifter är några andra orsaker till försäljningstappet hushållens sämre ekonomi och ett mindre utbud av konventionella ägg året innan.

Krav menar även att en del av förklaringen till tappet är ett stor salmonellautbrott 2023, som skapade brist på konventionella ägg. Men tror precis som ekoproducenterna att larm om gifter i fodret som ges till ekohöns har haft betydelse.

– Nu lyfter vi på många stenar för att se vad vi kan hitta för alternativ till just fiskmjöl, Emma Rung, vd på Krav.

Krav: Fiskmjölet kommer från främst Nordsjön

Hönor behöver protein för att värpa ägg och må bra. Konventionella äggproducenter tillsätter därför syntetiskt protein i hönornas foder, men det är förbjudet att ge ekohöns.

Lösningen för många är att blanda i en viss procent fiskmjöl i fodret. Men fisken kommer från förorenade hav, främst Nordsjön. PFAS, PCB och dioxiner hamnar således slutligen i ägget.

– Det vittnar ju om ett stort problem. Vi ser ju hur spridda miljögifter är i vår natur, säger Emma Rung, vd på Krav.

Äggproducenter har minskat andelen fiskmjöl

EU-regler sätter stopp för alternativ som hade kunnat ersätta fiskmjöl, enligt Krav. Bland annat insekter.

– Om det kommer ett alternativ och jag kan börja köpa det, då gör jag det, säger ekoäggsproducenten Peter Jonsson.

Tills en lösning finns på plats har flera ekoproducenter minskat på fiskmjölet i sitt foder.

– Från början hade vi 4 till 5 procent fiskmjöl i fodret, nu är vi nere på 1 procent, säger Peter Jonsson på Sanda Hönseri utanför Stockholm.

Men det finns samtidigt tydliga hälsofördelar med att äta ekologiska ägg. Enligt Livsmedelsverket innehåller ekologiska ägg mer vitaminer och mineraler. Troligtvis på grund av att ekologiska höns i regel får en mer varierad kost med utevistelse, är slutsatsen. På Sanda Hönseri hoppas man att konsumenterna som valt bort ekologiska ägg av hälsoskäl ska hitta tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.