En man som intervjuas samt en arkivbild från protester mot Vietnamkriget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Vietnamrörelsen och hör forskaren från Södertörn om likheten med dagens rörelse mot Gaza-kriget. En del folkliga rörelser misslyckas, men andra lyckas bättre. Foto: Amanda Svensson/SVT

Forskare: ”En av de största rörelserna vi sett de senaste årtiondena”

Uppdaterad
Publicerad

Även om Sverige ligger långt från Israel och Palestina så är det inte omöjligt för protester här att påverka i en världskonflikt, säger historikern Kjell Östberg. Han drar paralleller mellan proteströrelsen i Sverige till den mot Vietnamkriget under 60- och 70-talet.

I Stockholm, Göteborg, Malmö och flera svenska städer har tusentals människor sedan krigsutbrotte,t vecka på vecka, manifesterat sitt motstånd.

Att det är de internationella politiska frågorna som drar stockholmare till gatorna, det är mer regel än undantag, säger Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola.

Men han menar att kraften i det här årets protester, är ganska unik.

– Irakrörelsen 2003 var väldigt kraftig, men kortvarig. Ett annat exempel på en viktig rörelse var ju Gretas mobilisering, klimatkampen, som avbröts av covid.

Finns vänsterperspektiv

Nu dyker Greta Thunberg och andra ungdomar som känns igen från klimatrörelsen upp i Palestina-frågan, hur kan det komma sig?

– De här rörelserna har ett vänsterperspektiv och då ingår det att de vill förändra samhället i, vad de upplever, en mer demokratiskt riktning. Man ska kunna påverka underifrån. De här enskilda rörelserna konkurrerar inte, utan befruktar varandra, säger Kjell Östberg.

Likheter med Vietnamkrigets rörelse

Kjell Östberg har studerat folkliga rörelser i Sverige och pekar på att många viktiga politiska beslut kommit till under påtryckning av folkiga proteströrelser. Även i internationella frågor finns exempel på påverkan. Vietnam-rörelsen är ett exempel, som efter lång tid lyckades vända opinionen mot USA:s krig, på deras hemmaplan och i världen.

– Det finns många exempel på att sociala rörelser har misslyckats, men frågan om Palestina, den har en sådan social sprängkraft, säger han.

Stephanie har palestinsk bakgrund och Jonathan judisk. De träffades i proteströrelsen kring Israels krigsföring i Gaza och menar att det de har gemensamt är större än det som splittrar dem – hör mer i videon:

Två personer står vända mot varandra, med en betongvägg i bakgrunden. Den första personen bär en svart t-shirt med texten ”RESISTANCE” och en bild av en vattenmelon, medan den andra personen har på sig en mörkblå tröja och en keps. Båda verkar vara i en diskussion eller samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De har olika bakgrund men har träffats i Palestina-rörelsens manifestationer i Stockholm. ”Där finns en community” säger Stephanie. Foto: Alva Collin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.