Kvinna i båt med mätinstrument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med forskaren Hanna Winge till en av vikarna i Stockholms skärgård, som ska lära forskarna mer om övergödningen. Foto: Tommy Bergman/SVT

Forskare i kamp mot övergödningen i Östersjön

Publicerad

I stora delar av Östersjön är övergödning ett stort problem. Nu hoppas forskare få bättre koll på vad som ligger bakom övergödningen i skärgårdens vikar och hur den påverkas av vågor och strömmar i vattnet.

Hanna Winge, doktorand på meteorologiska institutionen på Stockholms universitet, tar några vana årtag i viken i Stockholms skärgård. På flera platser ligger bojar med mätinstrument som ska kontrolleras, och på ett ställe lägger hon i en så kallad driftare – ett instrument som driver med strömmarna i vattnet.

– Min studie handlar bland annat om att förstå vad det är som gör att vågor och strömmar lyfter upp sedimenten från botten och gör att näringen kommer tillbaka till vattnet och orsakar problem med övergödning, säger Hanna Winge.

Djur och växter påverkas

Övergödning kan leda till tillväxt av alger, att växtligheten på botten dör och att djur- och växtliv som normalt funnits i vikarna inte längre finns kvar.

Tolv vikar ingår i Hanna Winges projekt, vars syfte är att förstå hur naturliga processer som vågor och strömmar påverkar hur näringsämnen transporteras längst Östersjökusten.

”Viktig miljö att värna om”

– Vi har ett problem med övergödning i Östersjön, vilket är särskilt tydligt i grunda områden som den här viken. Om man inte vet varför problemen uppstår är det svårt att veta vilka åtgärder som är lämpliga, säger Hanna Winge, som betonar hur viktigt det är att vi tar hand om vårt innanhav.

– Det påverkar väldigt många människor som lever runt Östersjön, men även ekosystemen och djuren här. Det är en viktig miljö att värna om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.