Sälbeståndet har länge varit en het fråga, men i en ny rapport har tolv forskare från bland annat Stockholms universitet undersökt hur mycket djur verkligen äter till havs och de i särklass viktigaste fiskätande däggdjuren visar sig vara sälarna.
Under 80-talet var sälen nästan utrotningshotad, men tack vare en friskare Östersjö är sälbeståndet nu på en hög nivå och fortsätter att öka.
Rimligt att skjuta fler
– Om vi vill hålla sälbeståndet på den nivå vi har idag, då ska vi skjuta 3 000 gråsälar per år. Det är en väldigt hög nivå jämfört med vad vi har nu. Om vi vill minska beståndet, vilket jag inte tycker alls vore orimligt, då måste det skjutas ännu mera, säger professor emeritus Sture Hansson.
Idag får man årligen skjuta 560 gråsälar under skyddsjakt. Men med en dryg månad kvar är knappt hälften av kvoten fylld. Det är också ovanligt att man skjuter så många.
I takt med att beståndet ökar äter också sälen mer fisk och nu tycker professor emeritus Sture Hansson, att det rimligaste vore att minska bestånden ordentligt.
Åsikterna går isär
Men Olle Karlsson som är sälforskare vid Naturhistoriska riksmuseet tycker däremot inte att det är ett så stort problem att sälarna äter mycket fisk.
– Naturligtvis är det ett problem för den enskilde kustnära fiskaren. Men det finns en massa näringar som har försvunnit eller förändrats, säger han.
Däremot menar sälforskare Olle Karlsson att det inte finns något biologiskt problem med att skjuta av mer säl, däremot ett politiskt.
– Det kan nog bli ganska krångligt eftersom åsikterna om sälförvaltning skiljer sig mellan olika länder i Östersjön.