Förskolebarn får inte gå ut

Uppdaterad
Publicerad

Många barn och trånga skolgårdar – eller inga skolgårdar alls. Så ser det ut på flera förskolor i Stockholms innerstad. Och för barnen som har otur kan det innebära att man inte får komma ut under dagen.

På förskolan Trädet i Vasastan går 80 barn trots att skolgården är anpassad för 20 barn. För att lösa trängseln har förskolan infört ett schema för när barnen får gå ut. För Lisa Östbergs son, som börjar klockan åtta på morgonen, innebär det att han får komma ut först klockan tre, då det är mörkt och han ska bli hämtad.

– Det känns jättetråkigt att det ska behöva vara så. Det är ju ett problem som är vanligt i innerstaden och det är det vi får höra hela tiden, att det tyvärr ser ut såhär, säger hon.

Inga riktlinjer kring skolgårdar

I skollagen står det inget om hur stor en skolgård ska vara. Något som Lisa tror är anledningen till att det ser ut som det gör. Själv har hon lämnat förslag om att bygga ut lekplatsen utanför förskolan, men fått svar att det inte kommer ske.

– Det känns inte som att man har kunnat ge någon bra lösning utan bara konstaterat att det är såhär, säger hon.

Kastar ansvaret mellan varandra

När ABC försöker få tag på ansvariga politiker hänvisar de till varandra. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) tycker att ansvaret ligger på de som jobbar med mark- och byggnadsfrågor. Och ansvarig politiker på markfrågor Joakim Larsson (M) hänvisar tillbaka ”det här är en fråga för skolborgarrådet”.

När ABC återigen söker skolborgarrådet för en kommentar blir svaret att hon inte kan för att hon har fullt upp.

”En möjlighet alla barn borde ha”

Nu hoppas Lisa Östberg på en förändring som gör att hennes son och andra barn i innerstaden får komma ut på dagarna.

– Utrymmena i förskolor är små de med, så att få vara utomhus när man är på förskolan är någonting som alla barn borde ha en möjlighet till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.