• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Peter Mutvei Foto: Henrik Montgomery, TT

Försvararen: Rätten gick helt på åklagarens linje

Uppdaterad
Publicerad

En av de huvudåtalades försvarare tycker att det är märkligt att tingsrätten, som han säger, inte har brytt sig om att ta reda på om assistansen har utförts.

– Det är förvånande att tingsrätten helt och fullt gått på åklagarens linje, säger advokat Peter Mutvei, försvarare till företagets vd som dömdes till fängelse i fyra år och nio månader.

Enligt Peter Mutvei har rätten inte brytt sig om att ta reda på om assistansen överhuvudtaget utförts, vilket bland andra hans klient hela tiden hävdat.

Ekobrottshärva i Södertälje

Peter Mutvei hänvisar till en friande dom i ett liknande fall i tingsrätten i Örebro. Där blev det en friande dom eftersom rätten fann att Försäkringskassan inte blivit lurad, även om andra personer än de som angetts i redovisningen utfört tjänsten.

”Har inte gått vidare”

Peter Mutvei tycker att det är anmärkningsvärt att rätten i Södertäljefallet stannat vid konstaterandet att assistans utförts av annan person än den som angetts.

– Man har inte gått vidare och prövat om tjänsterna faktiskt utförts.

Den beskrivningen håller inte domaren i målet, hovrättslagman Kjell Persson, med om.

– Assistansföretaget har lurat till sig pengar från Försäkringskassan genom att påstå att de utfört assistans till brukare som de i själva verket inte har utfört. I vissa fall har de utfört mindre assistans än man sagt, i vissa fall har man inte utfört någon assistans alls.

– I ett av fallen har det lett till att en person vanvårdats på ett mycket allvarligt sätt, säger hovrättslagman Kjell Persson.

För tidigt att besluta om överklagan

De två huvudåtalade har under hela rättegången förnekat brott. Thomas Söderqvist, en av advokaterna som försvarade den man som nu dömts till sex års fängelse, säger att det är för tidigt att kommentera om domen ska överklagas.

– Vi måste läsa den i lugn och ro, säger han.

Eftersom domen är på ungefär 900 sidor säger han att det kommer att ta flera dagar innan man har tagit ställning till hur man ska gå vidare.

”Värsta sortens kriminalitet”

På Försäkringskassan är man mycket nöjd med domen.

– Den visar att rättsväsendet fungerar och att myndighetssamverkan bär frukt, säger Thomas Falk, enhetschef vid myndigheten.

Han tycker att det är fruktansvärt att människor farit illa för att andra valt att profitera på deras funktionshinder.

– Jag tycker att den värsta sortens kriminalitet är när man utnyttjar svaga grupper i samhället som man gjort här.

Falk hoppas att domen ska fungera som en väckarklocka och en varningssignal för kriminella personer.

– De som begår den här typen av brott ska känna stor oro. De kommer att upptäckas och de kommer att dömas, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottshärva i Södertälje

Mer i ämnet