Det var vid 11-tiden under måndagen som en man i 70-årsåldern gav sig ut för att åka långfärdsskridskor i Stockholms skärgård. Han utgick från Söderby brygga i Haninge. På kvällen, när mannens anhöriga inte fick tag i honom, slog de larm till polisen som inledde en sökinsats i området.
Tidigare samma morgon hade Försvarsmaktens fartyg börjat bryta en isränna mellan Berga och Muskö. Enligt Försvarsmaktens riktlinjer ska de informera allmänheten 24 timmar i förväg – men informationen kom ut först tre timmar efter att 70-åringen gett sig ut på skridskoturen.
Ser över rutinerna tillsammans med Sjöfartsverket
– Det stämmer att informationen gick ut 14:30 på måndagen. Vi ska informera allmänheten i så god tid som möjligt, där har vi brustit, säger Lena Parkvall, informatör på Försvarsmakten till SVT Nyheter Stockholm.
Samma morgon hade en boende på Muskö kontaktat polisen, det var vid 10-tiden, efter att ha sett att isen bröts. Polisen kontaktade i sin tur Haninge garnison, skriver tidningen Skärgården. Men det dröjde till klockan 14:30 innan Försvarsmakten gick ut med information till allmänheten.
Varför kom det inte ut någon information förrän 14:30?
– Det vet vi inte nu. Vi håller på att reda ut det. Vi tittar tillsammans med Sjöfartsverket på om vi behöver se över våra rutiner. Det är en fruktansvärt tragisk händelse det här, säger Lena Parkvall.
Sökning pågick hela natten
Efter att sjöräddningen larmats om den försvunne mannnen vid 20-tiden på måndagskvällen pågick sökning hela natten mellan måndag och tisdag. Mannen hittades död i isrännan strax innan 08:00 på tisdagsmorgonen.
SVT Stockholms team på plats på torsdagen träffar på Kalle Erngren från Lugnet på Muskö, som pekar ut var skridskoåkaren föll i isrännan.
– Det är bedrövligt att de bryter isen där ute. Isen ska vara till för friluftslivet, skridskoåkarna och skärgårdsmänniskorna, säger Kalle Erngren.
Men den bristande informationen från Försvarsmakten om isbrytningen spelar ingen större roll enligt långfärdsskridskoexperten Anders Tysk.
– Det är skridskoåkarna som håller koll på isarna och det är genom oss som man få information om sådant. Att Försvarsmakten inte har informerat om isrännan är nästan en icke-fråga, säger Anders Tysk.