Framtidens solceller syns knappt

Publicerad

Antalet företag som satsar på solceller har ökat med nära 200 procent på tre år. Flera representanter för branschen tror nu att solceller som är integrerade i omgivningen är branschens framtid.

På tre år har antalet solcellsföretag i Sverige ökat dramatiskt, från 37 till 110 på 3 år, enligt Energimyndigheten. Idag är det sannolikt ännu fler.

Frederic Telander som var del av branschen redan innan den boomen tror att framtiden kommer att vara integrerade lösningar. Det handlar om solenergi som utvinns där det knappt syns. Han representerar en lösning med sol-absorbenter under takpannor av glas.

– Du får två funktioner i en. Du får både ett tak, samtidigt som du får en solfångarlösning, säger Frederic Telander som är vd för Soltech energy.

Måste vara snygga

Idag finns flera olika integrerade lösningar. Till exempel finns det genomskinliga fönster som producerar solel. En annan lösning är solceller på fasader. För att kunna sätta solceller på fasader och inte bara på tak gäller det att de är snygga om de ska synas.

– Här har vi olika solceller i olika färger, säger Mikael Hedlund som är vd för Naps solel.

Han håller upp en ny typ av solcellspanel.

– Det här är någonting som jag tror kommer att komma rätt så stort nu. Vi har precis satt upp en ny anläggning i Norge med den här grönskimrande på en stor vägg om ungefär 1.000 kvadratmeter. Fasaden gör solel, men ser samtidigt extremt ball ut, säger Mikael Hedlund.

Kostar mer än vanliga paneler

Integrerade lösningar är så klart dyrare än vanliga paneler, men det finns folk som är villiga att betala. Framförallt är det aktuellt när det byggs nytt och solcellslösningen ska vara en del av arkitekturen.

– För att verkligen kunna kapitalisera på byggsektorn är jag övertygad om att den integrerade delen är framtiden. Det är viktigt att lösningen är snygg för att kunderna ska känna att de vill ha den, säger Frederic Telander.

De flesta villaägare kommer trots allt fortsätta att sätta upp billigare solcellspaneler i vanlig stil ett tag till. Torgny Carlsson i Södertälje som nyligen installerat solceller tycker inte att deras utseende stör honom. Han är helnöjd.

– Nej, det är inga problem. De sitter ju uppe på taket. Man ser de bara om man klättrar upp på stege, säger Torgny Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.