Foto: TT

Regeringen vill återinföra obligatorisk prao för högstadieelever

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa en skyldighet för alla skolor att erbjuda prao. Det meddelade språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) på Politikerveckan i Järva. Förslaget går ut på att alla skolor i landet ska ha skyldighet att erbjuda sina elever minst 10 dagars praktikplats, något som uppskattas bland elever på Rinkebyskolan.

– Det är roligt att testa på olika yrken för att veta inför framtiden, säger Avan Brifkany.

Idag är det 20 procent av alla skolor i Sverige som inte erbjuder någon prao för högstadieelever. Huruvida ungdomarna ska få praktikplatser och därmed sin första kontakt med arbetslivet och arbetsmarknaden har varit på tapeten flera gånger de senaste åren.

LÄS MER: Allt fler kommuner backar från prao

Politikerveckan i Järva

Det blev turbulent för tusentals högstadieelever när skolor kom i konflikt år 2013 med Arbetsmiljöverkets nya krav om säkerheten på praktikplatserna. Många skolor ansåg att reglerna var för hårda och byråkratiska och flera kommuner i södra Sverige valde därför att slopa praotillfällen för sina elever som gick i årskurs 7-9.

SVT Nyheter Stockholm rapporterade om samma problem under 2015 när hundratals besvikna elever blev av med sin prao i Stockholmsområdet.

Ingick i läroplanen

På 80- och 90-talet ingick möjligheten till praktikplats i det svenska läroplanen, något som helt slopades år 1994. Sedan dess har bestämmelser om prao i grundskolan och specialskolan inte funnits.

Istället var det upp till skolorna själva om de ville anordna och erbjuda praktikplatser åt sina högstadieelever.

Skyldighet att erbjuda praodagar

”Regeringen vill införa en skyldighet för alla skolor att erbjuda prao. Praon kan förläggas när som helst under åttan eller nian, respektive under nian och tian för elever i specialskolan. Minst tio dagar prao ska erbjudas eleverna”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det beskedet gav språkröret Gustav Fridolin (MP) under partiets dag på Politikerveckan Järva.

Språkröret Gustav Fridolin (MP) håller presskonferens under Politikerveckan Järva. Foto: Stefan Bokström/SVT

Elever positiva till förslaget

16- årige Zakaria Ali och Avan Brifkany sommarjobbar just nu på Rinkebyskolan. Och de är positiva till förslaget om obligatorisk praoplats. De har inte själva inte haft möjlighet till att praktisera eftersom skolan inte anordnade det, men de är glada över att andra elever nu kan få chansen.

Zakaria Ali, elev på Rinkebyskolan.

– Prao kan vara en brygga till att bryta ”vi” och ”dom”-känslan. Att man kan lära känna människor och samarbeta tillsammans, säger Zakaria Ali.

Du fick aldrig ha prao, vad tycker du att du har gått miste om?

– Känslan att testa på något, att man känner nu har jag gjort något som jag är stolt över. Och att man får möjlighet till att känna sig motiverad inför ett yrke, säger Zakaria Ali.

”Många var upprörda”

– Jag tycker att det är bra, det är roligt att testa på olika yrken för att veta inför framtiden. Jag hade inte prao på min skola, många elever blev upprörda över att vi inte fick prao, jag förstår fortfarande inte varför vi inte fick prao, säger Avan Brifkany.

Om de nya bestämmelserna om obligatorisk prao går igenom i en kommande lagrådsremiss kan de nya reglerna börja träda i kraft den 1 juli 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet