• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här på Stockholms universitet pluggar minst två studenter som lyckats ta sig in genom att fuska på högskoleprovet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fuskande studenter på universitetet kan slängas ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om omfattande fusk på högskoleprovet, förlorar nu 22 personer sitt resultat från provet. Det meddelade Universitets- och högskolerådet (UHR) under torsdagen. Två av personerna studerar i Stockholm och kan nu tvingas lämna sina studieplatser.

Det handlar hittills om 22 personer som avslöjats med att fuska till sig ett bra resultat på högskoleprovet. Av dessa 22 har 12 kommit in på en högskoleutbildning tack vara resultatet på högskoleprovet.

I Stockholm studerar just nu två av dessa personer, en vid juristprogrammet på Stockholms universitet och den andre läser kandidatprogrammet i företagsekonomi.

En tredje person kom in på utbildningen ”tekniskt basår” på Kungliga tekniska högskolan efter att ha fuskat på högskoleprovet. Den personen kom dock aldrig till uppropet vid terminsstarten och miste därmed sin studieplats.

Fuskare får sluta

Det är upp till varje enskilt universitet eller högskola att avgöra vad som nu ska hända med de studenter som tagit sig in på utbildningen under falsk flagg men på Stockholms universitet är man tydlig.

– Är det så att man kommit in på utbildningen genom att fuska i högskoleprovet så förlorar man sin plats och får inte fortsätta, säger Jerker Dahne, chef vid studentavdelningen på Stockholms universitet.

Han berättar att jurister nu granskar de båda fallen och tidigast om några veckor kommer man att kunna lämna ett definitivt svar om de båda studenterna fuskat sig till en plats eller om man kommit in genom någon annan antagningskvot. 

Samtidigt fortsätter UHR att utreda ytterligare drygt 200 fuskmisstänkta provdeltagare. Det handlar om personer som skrev provet under våren 2017, hösten 2017 och våren 2018. Man räknar med att fatta beslut i samtliga fall under våren. Hur många av dessa som lyckats komma in på utbildningar i Stockholmsområdet är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.