Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Efter förra årets ökning – nu minskar gymnasiebehörigheten på flera skolor

Publicerad

Flera av stadens skolor som ökade sina resultat förra året backar i år. Det visar Skolverkets statistik över gymnasiebehörighet.

Siffrorna för Stockholms stad visar på en marginell ökning av andelen niondeklassare som var behöriga till gymnasiet när de slutade grundskolan i år. 2017/18 hade 88,8 procent av eleverna behörighet till ett yrkesprogram, i år är siffran 89,1 procent.  

Men skillnaderna mellan stadens skolor är fortfarande stora. På minst 15 skolor i staden saknade över 30 procent av eleverna möjlighet att söka sig vidare till gymnasiet i år. 

Flera skolor backar 

Och flera skolor har backat sedan förra året. En av dem är Farsta grundskola. Förra vårterminen slutade 26,6 procent av eleverna med betyg som inte räckte till för att söka vidare till gymnasiet. I år är den siffran 40,7 procent. 

Förra hösten rapporterade vi om att andelen elever som gick ut nian med behörighet till gymnasiet ökade mest på skolor i Järvaområdet, bland annat på Rinkebyskolan. 

Där hade elevernas avgångsbetyg ökat från 38 procent med behörighet till gymnasiet 2017 – till 57,5 procent 2018. I år är samma siffra sjunkit till 48 procent, vilket betyder att över hälften av skolans nior slutade grundskolan utan möjlighet att söka vidare till gymnasiet.  

Även på Husbygårdsskolan, Akalla grundskola och Kista grundskola har behörigheten till gymnasiet minskat.

Andra skolor ökar

På Vällingbyskolan har behörigheten däremot ökat från 66,3 procent behöriga 2018 till 89,7 procent i år. 

En annan skola som förbättrat resultaten de senaste åren är Hagsätraskolan. Vårterminen 2016 var över hälften av niondedeklassarna, 55,6 procent, obehöriga till gymnasiet. Nu är tre av fyra, 75 procent, behöriga. 

Statistiken omfattar både kommunala och privata skolor. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.