• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Unga och vuxna står framför en blå skärm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tyckte eleverna i Nacka om mötet med EU-politikerna: ”Gav mig klarare bild av hur jag ska göra i valet” Foto: Tommy Bergman/SVT

Gymnasieelever mötte EU-politiker: ”Nu vet jag vilka jag inte ska rösta på”

Uppdaterad
Publicerad

Om mindre än tre månader är det EU-val och intresset var stort när gymnasieskolan YBC i Nacka bjöd in politiker till en EU-debatt.

– Det gav mig en klarare bild av hur jag ska göra i valet, säger gymnasieeleven Elza Hellberg Rocha.

Runt 200 elever hade samlats på plats för att få bättre koll på vad EU-valet handlar om och vad de olika partierna står för. Dessutom följde ett stort antal gymnasieklasser runtom i Sverige även debatten via videolänk.

– Jag tycker det är väldigt viktigt med miljöfrågor, säger eleven Hugo Spångberg.

EU-val 2024

Snus och stämning på agendan

På plats i YBC-gymnasiet var även Europaparlamentets talman Roberta Metsola som bland annat fick frågan om varför EU har så strikta regler kring snus, men även en fråga om Europaparlamentets stämning av EU-kommissionen förra veckan.

– Jag skulle väldigt gärna vilja veta mer till exempel om hur EU ser på situationen med Orbán i Ungern, säger Elza Hellberg Rocha.

Många förstagångsväljare

Många elever, oavsett om de är tillräckligt gamla för att rösta i EU-valet den 9 juni eller inte, verkar törstiga efter mer kunskap om EU.

– Man skulle behöva få lite mer information om hur allt funkar och vad vi röstar på, säger Hugo Spångberg.

– Många av våra elever är förstagångsväljare och ett sätt att stärka deras demokratiska engagemang är att visa vilka alternativ som finns och vad elever kan göra för att vara med och påverka, säger Boel Franzén Kabner som är gymnasielärare i samhällskunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet