Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten i regionfullmäktige i klippet. Foto: Inspelning från regionfullmäktige 7 februari

Här debatterar SD-toppen covidvaccinets effekter i regionfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens regionfullmäktige uttalade sig ledamoten Martin Siltanen von Bell (SD) om effekterna av covid-19 vaccinet. Uttalandet möttes av hård kritik från hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).

Talla Alkurdi (S) reagerade starkt på att hon fick frågan av Martin Siltanen von Bell (SD) om de styrande partierna bevakat en läkarkonferens där vaccinfrågan diskuterats.

– Det var en anti-vaccin propagandakonferens och sådana kommer jag aldrig delta i, säger hon.

Martin Siltanen von Bell (SD) kommenterar replikskiftet i ett mail till SVT.

– Jag ville få en bild över Socialdemokraternas kunskapsläge och frågade därför om de tagit del av de många diskussioner som ständigt förs inom forskningen på det här området. Att Socialdemokraterna vill kasta fula ord på mig på grund av det får stå för dem.

Vaccinforskaren: Helt ogrundade teorier

Bevis för de kopplingar som Martin Siltanen von Bell (SD) gör, färre barnafödslar och covid-19 vaccinet, saknas enligt Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska Institutet. Att vaccinet skulle lagras i kroppen och påverka fertiliteten stämmer inte, men är enligt honom en vanligt förekommande teori i anti-vaccinkretsar.

– Det finns inga belägg för att vaccinproteinerna lagras i kroppen, utan de bryts ner en kort tid efter att de producerats. Snarare finns det belägg i den vetenskapliga litteraturen att COVID-19-infektion kan ha en negativ påverkan på till exempel graviditet. Så att vara vaccinerad skyddar mot detta. Med andra ord är det snarare tvärt om, säger Matti Sällberg.

Matti Sällberg är grundare och delägare i företaget Svenska Vaccinfabriken som framställer vaccin.

Hör debatten om vaccinet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.