Kokain och en urintest på personer som misstänkts för att vara narkotika påverkan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Brunn, områdespolisen på Norrmalm, om drogjakten på Stureplan i Stockholmsnatten- SVT:s reporter följde med under en kväll. Foto: Makan Rahmati SVT

Här följer SVT polisens jakt på narkotika i Stockholms nattliv

Publicerad

Narkotika är en stor del av problemet som polisen står inför i nattlivsmiljön på barer och festlokaler, enligt Mattias Brunn, områdespolis på Norrmalm.

– Vi ser en ökning av både försäljning och användning av narkotika i nattmiljön, säger han.

Norrmalmspolisen märker av en kraftig normalisering kring användandet av droger, särskilt bland de yngre generationerna. Och kokain cirkulerar mer jämfört med andra droger. Även om det kan förekomma andra typer av droger, så är det inte i samma omfattning som kokain.

– Den nya generationen har en annan syn på narkotika och det är mer tillgängligt, säger Mattias Brunn, områdespolis på Norrmalm.

Kokain sprider sig

Enligt polisen var kokain och andra festdroger tidigare koncentrerade till centrala Stockholm. Men nu noterar de en ökning i olika samhällsskikt, och att kokainanvändningen sprider sig mot förorterna och når ner i yngre åldrar.

SVT:s reporter följde med Norrmalmspolisen under arbetet mot narkotika en kväll.

Narkotikastrafflagen innehav

Antal gripna i Sverige

2020 : 40 131

2021: 42 565

2022: 45 317

2023: 46 753

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.