En delad bild med två sektioner: till vänster sitter en person med en hoodie framför en datorskärm som visar programmeringskoder eller grafer, vilket antyder en miljö för teknologiskt arbete. Till höger syns två barn som samarbetar vid ett bord, omgivna av utbildningsmaterial, vilket ger en känsla av teamwork och lärande i en klassrumsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hela skolan har blivit hackad – nu måste eleverna lösa problemet. Se hur sjätteklassarna på Lidingö lär sig om cybersäkerhet och vad de svarar när SVT:s reporter frågar om deras vanligaste lösenord. Foto: Åsa Wendel/SVT

Här tränar eleverna försvar mot cyberangrepp – genom fejkad attack

Uppdaterad
Publicerad

Hur skyddar man sig från hackerattacker? Det lär sig sjätteklassarna på Sticklinge skola på Lidingö just nu. Eleverna är bara några av flera jämnåriga runtom i landet som deltar i en nationell tävling för att öka kunskapen om säkerhet online.

Klassen har blivit ”hackade” och lär sig nu lösa chiffer, likt hemliga koder, för att bättre förstå cybersäkerhet.

I tävlingen ”Knäck koden – stoppa hackaren” får de i olika lektioner lära sig att lösa krypterad text med hjälp av olika koder och metoder.

Tävlingen anordnas av den ideella föreningen kodcentrum som introducerar barn och unga för programmering.

Se i videon hur bra koll sjätteklassarna har på cybersäkerhet – och hur de över för att vässa kunskaperna.

Se hela reportaget från Lilla Aktuellt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.