• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Luftburna elledningar sprängs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när elledningarna sprängs och följ med på en båttur ut till platsen. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Här sprängs kraftledningar i luften – 250 000 stockholmare berörs

Uppdaterad
Publicerad

Luftburna elledningar som går mellan Beckomberga och Bredäng, en total sträcka om cirka 1,2 mil, håller den här veckan på att sprängas. Kraftledningarna används inte längre, då kablar sedan några år tillbaka är nedgrävda under jord och vatten.

Laddningarna sätts fast med drönare och när ledningarna sprängts faller de ned i vattnet, där de sedan plockas upp av båtar.

Under tisdagen och onsdagen genomförs sprängningar över sundet mellan Kärsön och Fågelön, mellan Fågelön och Mälarhöjdsbadet och inom Kyrksjölötens naturreservat.

Upp emot 250 000 stockholmare kan höra när kraftledningarna sprängs, något som är ovanligt i Sverige.

Se när elledningen mellan Kärsön och Fågelön sprängs i videon ovan.

Beckomberga-Bredäng

Projektet Beckomberga-Bredäng är en del av projektprogrammet Stockholm ström. I programmet ingår ungefär 50 delprojekt som genomförs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall. Syftet är att förstärka och förnya elnätet i Stockholmsregionen.

Projektet genomförs av Ellevio och innebär en ny kraftledning mellan Beckomberga och Bredäng, en sträcka på cirka 1,2 mil, som grävts ner under mark och på Mälarens botten.

Under hösten 2023 och fram till våren 2024 spränger man bort de gamla luftburna elledningarna.

Källa: Ellevio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.