Ledaren för Södertäljenätverket som dömts för mord, var den förste att kräva att målet skulle tas om eftersom han menade att en av nämndemännen varit jävig. Andra dömda anslöt sig senare till hans krav.
Fredrik Ungerfält, en av ledarens advokater välkomnar beslutet.
–Det är oerhört glädjande av hovrätten har funnit att det har förelegat sådana omständigheter som ger anledning att ifrågasätta nämndemannens opartiskhet, säger Fredrik Ungerfält
Hovrättens beslut är helt i linje med den morddömdes resonemang. Han dömdes i tingsrätten bland annat för att ha beordrat tre mord. Att han kunnat göra det byggde på att han ansågs vara ledare för det kriminella Södertäljenätverket. Nätverkets existens och den dömdes ledarskap var alltså avgörande för att han skulle kunna dömas.
”Tingsrättens dom undanröjs därför. Det innebär att målet skickas tillbaka till tingsrätten för förnyad handläggning”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.
Var ledamot i polisnämnden
Den utpekade nämndemannen ska samtidigt som han arbetade i rätten ha varit ledamot av polisnämnden i Södertälje. Därmed har han ”bildat sig en uppfattning om eller tagit ställning i för målets utgång avgörande sakfrågor på sätt som är ägnat att rubba förtroendet för hans opartiskhet i målet”, skriver Foyen advokatfirma i en inlaga till Svea Hovrätt.
”Inflätade bevisfrågor”
Hovrätten anser därför att det rimligen måste anses att den utpekade nämndemannen ”inte står helt fri från de bedömningar som polisen redovisat angående sina insatser” mot just Södertäljenätverket.
– Vi har funnit att en av domarna i målet har varit jävig. Då ser regelsystemet ut så att målet ska skickas tillbaka till tingsrätten. Rättegången får tas om, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll, som tagit beslutet tillsammans med två andra domare, till TT.
Enligt Wersäll har domarna övervägt om någon av delarna kan undantas, men kommit fram till att det inte går.
– Bevisfrågorna är så inflätade i varandra så inte minst av praktiska skäl måste man ta om allt.
”Fullt förtroende”
– Min första tanke var bara nej, nej, nej. Inte en gång till. Det här har legat som ett mörkt moln över hela Södertälje, säger Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje.
– Samtidigt har jag fullt förtroende för det svenska rättsväsendet så det är naturligtvis bra att det görs rätt.
Omfattande rättegång
Polisutredningen och rättegången har varit en av de största i Sverige hittills. Sammantaget har de kostat upp emot 200 miljoner kronor, enligt uppgifter till Sveriges Radio.
Rättegången tog över ett halvår i tingsrätten, och den processen ska nu göras om enligt hovrättens beslut.
Södertäljemålet
- Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till ett kriminellt gäng till döds i stadsdelen Ronna.
- Den 1 juli 2010 mördades två bröder till ledare för samma gäng, också i Ronna. En av bröderna spelade i fotbollsklubben Assyriska.
- I augusti dömdes 18 personer för en lång rad brott. Den utpekade ledaren för det så kallade Södertäljenätverket, fick livstids fängelse för flera mord och totalt dömdes 16 personer till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid. Två personer fick sluten ungdomsvård.
- Den utpekade ledaren dömdes även för människorov, olaga tvång, olaga hot, grovt rån, två fall av utpressning, försök till utpressning och grovt vapenbrott.