Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter till grillen och hör hur du kan tänka för att undvika att starta en skogsbrand. Foto: SVT/Anders Isberg

Hög brandrisk i Stockholms län – så kan du tänka om du vill grilla

Publicerad

Under de kommande dygnen råder stor risk och på sina håll extremt stor risk för skogsbränder i Stockholms län, enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB. I videon får du tips på hur du kan tänka om du ändå vill grilla ute i naturen.

Hett och torrt i länet, och en temperatur på över 25 grader det närmaste dygnen gör att risken för skogsbränder ökar markant.

MSB varnar för stor eller extremt stor brandrisk i skog och mark. Risken för bränder beror också på att de regn som föll för några veckor sedan mest bestod av skurar. Så det är blött på ytan men vegetationen är uttorkad.

– En skur tas inte upp lika väl som ett ihållande regn under en längre period och det har vi inte haft i länet på ett tag, säger Stefan Andersson, handläggare naturolyckor-skogsbrand på MSB.

Inget eldningsförbud – ännu

Ännu råder inget absolut eldningsförbud och länsstyrelsen säger att beredskapen är god.

– Det är fortfarande grönt i skog och mark så i nuläget ser vi inget behov av eldningsförbud i Stockholms län. Men läget kan förändras och vi följer därför utvecklingen noga och är beredda att besluta om eldningsförbud om behov uppstår, säger Roy Zacharias, Enheten för samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen.

Appen Brandrisk Ute

För att allmänheten ska kunna ha bättre koll på vad som gäller kring brandrisken och möjlighet att elda och grilla där man bor har MSB uppdaterat och förbättrat sin app Brandrisk Ute som de hoppas att fler ska ladda ner.

I klippet får du veta hur appen fungerar och hur du kan ta reda på läget för brandrisken där just du bor och MSB ger lite tips kring säker grillning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.