Det handlar om hundratals rättsfall där personer stämmer sina hemkommuner för bristande tillsyn av deras barnhem och fosterhemsfamiljer. Fall har i tingsrätt och hovrätt dömt att brotten är preskriberade på grund av att händelserna skett för så länge sedan.
– Om HD kommer fram till att kommunens ansvar inte är preskriberat så kommer det att få enormt positiva konsekvenser för våra klienter. De är många som farit illa och som tidigare inte kunnat driva någon talan, säger Monica Crusner från Crusner advokatbyrå, som under flera år arbetat med fall av barn som våldtagits och misshandlats.
SVT Stockholm har tidigare berättat om Susanne Hanqvist som vittnat om att hon placerades på ett 30-tal ställen under sin barndom, och att hon utsattes för våld.
Susanne är en av dem som en gång också fick en nådersättning av staten, vilket många nekades eller gick miste om. Nu har hon stämt Stockholm stad, som var den kommun som omhändertog och placerade henne.
”Vill förhindra att barn far illa där ute idag”
Nu har alltså Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd av preskriptionstiden gällande ett fall där en kvinna driver krav på skadestånd mot Nässjö kommun efter skador hon lidit som liten och omhändertagen mellan 1972 och 1974.
– Det är dessvärre så att det fortfarande är många barn idag som far illa, säger advokat Monica Crusner.
Hon menar att det är ett av motiven bakom att människor orkat ta sina egna fall vidare trots att det gått så många år sedan de själva drabbades.
– Blir dock utfallet i HD att kommuner kan hävda preskription, då kommer vi att ta frågan vidare till Europadomstolen och där finns liknande fall som fått rätt. Det är först 2018 som det funnits någon lagstiftning som gör att man kunnat driva sitt fall mot kommuner som brustit i tillsyn. Tidigare fanns ingen sådan möjlighet och då är det fel att hävda preskriptionstid före dess, menar vi.
SVT Nyheter Stockholm har tidigare sökt Stockholm stad som avböjt att kommentera.