31 personer i det så kallade Vårbynätverket, däribland artisterna Yasin och Haval, stod åtalade. En majoritet av de misstänkta döms i hovrätten precis som tingrätten till långa fängelsestraff för bland annat mordförsök, människorov, synnerligen grova vapenbrott, synnerligen grova narkotikabrott och hantering av sprängmedel.
Ledaren döms till längsta straffet
Vårbynätverket som namngetts av polisen har sysslat med grov organiserad brottlighet där man styrt genom en näst intill militärisk organisation. Gruppens ledare Chihab Lamouri döms inte till livstid fängelse som åklagaren yrkat på men däremot 18 års fängelse.
– Det rör sig om allvarlig och omfattande brottslighet som riktat sig mot såväl enskilda som allmänheten. Förutom ledaren för nätverket får flera andra personer sina långa fängelsestraff fastställda. Hovrätten höjer också fängelsestraffet för flera av de inblandade. 18 års fängelse är det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut i Sverige, säger hovrättsrådet Henrik Matz i en kommentar
Rappare döms för kidnappningsplaner
Fallet har även fått uppmärksamhet för att två rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil dömts för att ha förberett en kidnappning av den nu avlidna rapparen Nils ”Eínar” Grönberg. Yasin Mahmoud döms till 10 månaders fängelse och Haval Khalil till två och ett halvt års fängelse.
Processen mot Vårbynätverket
Rättegången är ett av de största gängmål som Stockholm har sett och handlar om grov och organiserad brottslighet kopplat till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.
Det så kallade Vårbynätverket har beskrivits som mycket hierarkiskt och militärt inspirerat med en tydlig ledare i toppen – Chihab Lamouri, som i tingsrätten dömdes till 17 år och 10 månaders fängelse för inblandning i nästan samtliga åtalspunkter. Under honom har det funnits en ”platschef” i Vårby, samt ”mellanchefer” eller ”kaptener”. Dessa kaptener har i sin tur styrt över personer som beskrivs som ”kaptener i fält”. Längst ned i hierarkin hittas mycket unga personer, som kan kallas soldater eller utförare. Man har också samarbetat med nätverk i andra områden.
Totalt dömdes 27 personer i tingsrätten, som sammantaget utdömde 147 års fängelse i målet. Bevisningen bygger till stora delar på kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat.
Både åklagare och tilltalade har överklagat tingsrättens dom och i slutet av september inleddes hovrättsförhandlingen i målet.
Källa: Södertörns tingsrätt, Svea hovrätt, m.fl.
/TT