Vårdbolaget Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på lite mindre än hälften av äldreboendena i Region Stockholm. På 45 av boendena där deras läkare arbetar har hittills 250 äldre patienter konstaterats smittade av covid-19. 50 av de patienterna har avlidit.
– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna, till SVT.
Stor brist på skyddsmaterial
Han säger att de äldre, där många är multisjuka, får en bra vård på äldreboendena men konstaterar att bristen på skyddsmaterial leder till stora problem.
– Problemet är att på många håll så har man bara skyddsmaterial för dagar eller i värsta fall timmar framåt. Det skapar stor oro bland personalen på boendena som kan leda till stor frånvaro om de inte vågar arbeta, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna.
Stefan Amér vill nu att Region Stockholm styr om skyddsutrustning i ännu större grad till äldreboendena, med tanke på antalet smittade där.
– Regionen har svårt att prioritera kommunal verksamhet, men man måste se till patienten och de medarbetare som vårdar coronapatienter. Oavsett om de får lön från kommunen eller regionen, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna.
Oklart hur stor smitta totalt på äldreboendena
Även vårdbolaget Capio Legevisitten, som har ungefär lika stor del av vården på äldreboendena i Stockholmsregionen som Familjeläkarna, bekräftar att de har smittade äldre, men vill inte uppge något antal.
SVT nyheter har utan framgång sökt en totalsiffra över antalet smittade på äldreboenden via presstjänsten hos Region Stockholm.
Ekot i Sveriges radio uppger idag att minst 90 kommuner hittills haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.
Vet du mer om läget inom äldreomsorg eller hemtjänst? Kontakta SVT:s reporter.