Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur har dina resvanor ändrats under pandemin?

Uppdaterad
Publicerad

Har du åkt kollektivt under pandemin? Kommer du resa annorlunda framöver? Vad tycker du om det nya SL-kortet? Se tittarnas svar i chatten nedan.

Hur har dina resvanor ändrats under pandemin?

Tack för era inlägg om kollektivtrafiken. Nu stänger vi den här chatten!

Pia • Jag cyklade istället för att åka pendeltåg några månader i början av pandemin och hade gärna fortsatt med det. Men slutade dock för tyvärr vet inte många hur man uppför sig i trafiken, vare sig man är gående, cyklist eller bilförare. Bygg ut, bredda gång och cykelbanor och inför cykelkörkort.

Bättre trafik! • Utbildning för att vi ska bli klimatsmarta behövs. Nu är det tyvärr många som köper bilar som inte är speciellt miljövänliga. Så SL måste skärpa till sig med bättre trafik.

ll • Jag undviker kollektivtrafik. Reser öht betydligt mindre.

Ulla E • Är pensionär och tycker att det kunde finnas en buss för oss i stadstrafiken som är gratis.

Linda • Jag åkte inte mycket kollektivt innan pandemin heller. Åker väl 2-4 resor per månad. Använder reskassa. Nån skrev att man inte kan ha reskassa på det nya gröna kortet. Dåligt. Får väl börja blippa bankkortet när det blå kortet slutar fungera. Har varken bil, körkort eller cykel. Vågar inte cykla i stan, för mycket trafik.

Robert • Undviker kollektivt så mycket jag kan vilket resulterat i söndertrasade tänder som måste dras ut!

Anonym • Åker sporadiskt. Kommer nog inte köpa månadskort framöver. Alldeles för dyrt. Jag går eller cyklar istället. Behöver jag åka med SL så bär jag alltid munskydd och försöker undvika att åka när alla andra åker. Har inte känt att folk stirrar eller bryr sig om jag har munskydd. Så det är lugnt.

SL och att vara "dumsnål" • Under pandemin har SL visat sig vara "dumsnåla". Att enbart dela ut munskydd vid vissa platser och bara ett munskydd åt gången. Där det var som mest folk borde det funnits utdelningsställen. Då hade det funnits en omtanke kring de som reser med dem. Men tyvärr inte!

Vilket ekonomitänk vill vi ha? • Det bli ibland konstigt när allt ska gå med vinst. Istället för att tänka att så här vill vi att kollektiva resor ska fungera. Och utifrån det beräkna hur mycket det kostar. Och då får det kosta så mycket så att det blir så bra som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.