Många planerar att skala ner, säger privatekonomen Christina Sahlberg. Hur klarar du räntehöjningarna? Dags att flytta? Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Hur klarar du räntorna? Chatta med oss

Uppdaterad
Publicerad

Läget blir allt tuffare för alla med höga bolån, och högst är de i Stockholms län. Hur klarar du ditt lån? Dags att flytta? Så här svarade ni i chatten under torsdagen om bolåneläget nu när Riksbanken ännu en gång har höjt styrräntan.

Hur klarar du räntorna? Chatta med oss

Sven • Ett par i 20 års åldern har köpt ett fint tegel hus med 2000 m2 tomt med sjöläge för 0,9 miljoner i staden(Nässjö)! I hela Småland finns massor med hus till bra priser! Värnamo har extremt bra arbetsmarknad med flera hundra företag och sjukhus + kommunen! Ett hus kostar i genomsnitt 2 miljoner i central orten! Det är synd om alla i Stockholm som får betala 20 miljoner för ett hus!

Pinnat inlägg

Tack för alla inlägg! Nu stänger vi chatten för den här gången, men vi kommer med all säkerhet att återvända till ämnet.

Pinnat inlägg

Vill du vara med och berätta om hur du drabbats av ränteläget eller hur du klarar det? Mejla oss gärna på stockholm@svt.se

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Privatekonom Christina Sahlberg tipsar om hur man ska tänka med höga ränteläget.

Babu • I am really suprised about the sharp rise in interest rates in short time . Inflation means too many people chasing fewer goods. Dont cut down purchasing power of people , Increase salaries and decrease the difference in salaries so it will be fair competation

Ann • Att klara en ränta på upp till 7% har banken hjälpt till att skapa en uträkning för. Men sen baserades på det som var normala prisnivåer för livsmedel, el och drivmedel just då. Nu höja räntan samtidigt som de nödvändiga levnadskostnaderna samtidigt har höjts med flera tusen i månaden. Det går inte ihop hur mycket man än drar ner på resande, elförbrukning och mat. Det är tufft!

Eve • Jag är beredd att offra mitt månadssparande i fonder den dag månadsekonomin inte går runt. Har turen att jag är akademiker och därför tjänar ”bra”. Lunchlåda på jobbet nu, precis som när man var student. Försöker spendera så lite som möjligt ifall det blir värre till vintern, vilket jag fruktar (elpriser, matimport, omvärldsläget mm).

BoJ • Att påstå att det finns skadeglädje över att ungdomar drabbas är horribelt. I alla former av medier har under de senaste ca 10 åren eller mer just de ungas svårighet att skaffa eget boende behandlats. Att en liten etta S-Holm kostade 4-5 miljoner för att int tala om villor på samma ort. Men det hindrade inte att det gjordes affärer med lånta pengar. Helt utan reflektionen : Vad händer om? … det blir krig? … energikris? oljekris? Inflation? Även för 10 år sedan kunde man se sig om i världen eller läsa historien. Det fanns då, som idag, länder med inflation på 80-90%. I Vårt lilla land har vi haft flera kriser på 30 år. Kring 1990 fastighetskris md räntor på 35-40 %. Kring 1995 kraftig lågkonjuktur, ex vis fordontillverkning ner 30%. SAAB hämtade sig aldrig och försvann. 2008 var det ny ekonomisk kris. Tyvärr för alla ungdomar m fl, vi om vi talar gemenskap, lär oss tydligen aldrig. Av historien kan man läsa mycket om vad man inte borde göra. Men då vore livet tydligen för enkelt. Vi ska tydligen göra egna misstag i stället för att lära av andras.
Om Vi i Sverige får samma nivå på inflation som ex vis Argentina eller Turkiet vad gör vi då?

Lena • De som har bolån får väl räntebidrag eller, nej förlåt, jag menar ränteavdrag.

Fredrik • Köp bankaktier och använd utdelningen till att betala räntan.

Mia • Inga problem. Nör jag tog mitt lån så räknade jag kallt på 5%, trots att jag fick 1%, vilket gjorde att jag passade på att amortera av så mycket som möjligt.

Allan • 91a som klev in i sin första bostadsrätt 2015 med en rörlig ränta på 1,97 utan rabatter.
Med en faktisk ränta på omkring 1,30 under 7 års tid, vad är då en normalränta?

Ett normalliv har inte särskilt många 7 års-intervaller.

BRT • Riksbanken räntepolitik och sittande regeringens politik gör att vi bli fattigare och bankerna som har en monopol över sveriges ekonomi bli rikare. Det är väldigt dåligt för ekonomin när pengarna samlas hos visa (bankerna) och inte cirkulerar. Regeringen måste beskatta bankerna på de vinster. Sänka skatt mat och höja skatt på onödig och ohälsosamma matvaror/ tobak/alkohol etc. Tyvärr detta göra vi kommer att se att medelklassen minskas. Sverige är sämst i EU när det gäller bekämpning av inflation och svaret är regeringen och riksbanken!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.