I en utredning från Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning konstateras att mannen ”bedöms riskera sitt eget liv” och behöver stöd för att lämna kriminaliteten. Enligt utredningen kunde hans behov dock tillgodoses via Polismyndighetens avhopparverksamhet, i stället för att bevilja bistånd på drygt en miljon kronor för att delta i Passus.
Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten, där det avslogs med samma motivering.
I sin överklagan till Förvaltningsrätten skriver mannen – som då var 21 år – att han är i behov av insatsen på Passus då det är ”ett viktigt drag i livet och den utveckling jag åstadkommit”.
Kriminalvården: ”Hänsyn måste rimligtvis tas till önskemål”
Kriminalvården argumenterar för att mannen “måste betraktas som en särskilt prioriterad person för insatser i syfte att lämna en kriminell livsstil”. I överklagan skriver de även att “hänsyn rimligtvis måste tas till hans eget önskemål om stöd”. Vidare fastslås att han “kan utsättas för grovt våld och även utsätta andra”.
Coachen: ”Han har fortsatt att se framåt”
Mannens coach på Fryshuset skriver i överklagan: “Tiden efter villkorlig frigivning har NN trots det tuffa klimatet runtomkring honom, motgångar och alla avslag, ändå haft modet uppe, fortsatt att se framåt med målet om förändring. Han har inte tvekat på att ge upp sina drömmar om att kunna fortsätta studera och hjälpa ungdomar bort från kriminalitet.”
Coachen menar att gängledaren har levt ett ”liv i kriminalitet med tillitsbrist och myndighetsförakt” och att han “i detta specifika fall har begärt hjälp från en organisation där han känner tillit och förtroende”. ”I slutändan är det en stor vinst för samhället, speciellt nu då motivationsfönstret är öppet”, avslutar coachen.
Passus: ”Fördel att vi är från civilsamhället”
Även Peter Svensson, metod- och utvecklingsansvarig på Passus, betonar hur verksamheten har ett försprång jämfört med Polismyndighetens avhopparverksamhet.
– Vi har fördelen att vi är från civilsamhället och ingen myndighet. Det gör det lättare i första skedet att bygga förtroende till de här individerna, säger han i Rapport.
När det kommer till fallet med gängledaren lyfter han faktumet att det hade gått över ett år från det att ärendet startade tills att mannen fick avslag hos Förvaltningsrätten.
– Motivationen sjunker när det tar så lång tid och man samtidigt lever i de här miljöerna, säger han.
Stadsdelsförvaltningen: ”Här får man hjälp”
Stadsdelsförvaltningen vill inte kommentera det enskilda fallet, men menar att man har en egen välfungerande avhopparverksamhet.
– Här får man hjälp och här har man fått hjälp. Teamet bildades i höstas, men redan innan jobbade man inom ramen för sociala insatsgrupper, säger Ingrid Brännström, avdelningschef Rinkeby-Kista, till Rapport.