I Stockholms stad har man nu beslutat att kombinera distansundervisning med undervisning på plats för eleverna i stadens kommunala gymnasieskolor.
– Anledningen till att vi gjort det här är att vi vill minska smittspridningen, och det gör vi genom att minska trycket på kollektivtrafiken. Idag är det många av våra elever som använder sig av kollektivtrafiken för att ta sig till skolan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
22 000 elever
I Stockholms stad finns 28 kommunala gymnasieskolor vilket innebär cirka 22 000 elever som rör sig tvärs över staden.
– Om vi kan minska antalet elever i kollektivtrafiken genom att en del av undervisningen är på distans så har vi gjort en stor insats för att minska smittspridningen i Stockholm.
Tanken är att undervisningen tills vidare ska vara 20 procent på distans och 80 procent på plats. Det skulle innebära att cirka 3 500 färre elever behöver belasta lokaltrafiken varje dag. Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist förklarar hur undervisningen ska fördelas i videon ovan.
Hoppas grannkommunerna blir inspirerade
Beslutet om deltidsdistans bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger Isabel Smedberg-Palmqvist och gäller för Stockholms kommunala gymnasieskolor.
– Det är min förhoppning att våra grannkommuner kommer göra på samma sätt och likaså våra friskolor. Jag hoppas de blir inspirerade av oss.
– Med allt det här sagt så är jag otroligt glad att välkomna tillbaka våra elever till gymansieskolan. Jag vet att både lärare och elever har längtat tillbaka. Trots att det gått väldigt bra med distansundervisningen under vårterminen har det varit väldigt tufft både för elever och lärare.