• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Undervisningen ska ske i skolans lokaler, men de ska ske med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer – de gäller även i skolan” säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Foto: Jonas Ekströmmer/TT

Stor coronaoro inför skolstarten: ”Det blir en tuff höst”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en vecka kvar tills skolorna öppnar ökar smittspridningen bland unga vuxna. Skolverket varnar för att inte slappna av och öppnar för fortsatt distansundervisning.

– Inte heller i höst kan skolan göra allt det man vill eller behöver göra, säger Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.

Trots en viss ökning i antalet registrerade coronafall i Sverige så ser läget relativt ljust ut i landet, enligt Anders Tegnell, som inledde dagens presskonferens om coronapandemin. Men det finns samtidigt en oro för ökningen bland unga.

– Vi ser en stor ökning bland unga under senare tid. Det är viktigt nu, inte minst nu när folk kommer tillbaka från semestern, att man stannar hemma om man känner sig sjuk. Man ska tänka en extra sväng om man rest i länder med en stor spridning. Om man kan jobba hemifrån några dagar efter att man kommit hem så är det en bra åtgärd, säger han.

”Blir en tuff höst”

Öppningen av skolorna under nästa vecka gör myndigheterna oroliga för en ökad smittspridning, inte bara bland unga utan i hela samhället. Detta då man fruktar en ökad press både i kollektivtrafiken och på vägarna. För att minska trycket är det är därför möjligt för skolorna att även i fortsättningen bedriva undervisningen på distans.

– Det är bra att undervisningen kan ske i skolan, men svensk skola hanterade våren på ett väldigt bra sätt. Vi har sett att resultaten faktiskt förbättrades både i grundskolan och gymnasiet, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

– Man kan ha distansundervisning om lärare och elever tillhör riskgrupper, om lärare visar symtom eller om man befarar en trängsel i kollektivtrafiken.

För att skydda personal och elever öppnade Peter Fredriksson för till exempel utvecklingssamtal och lärarmöten på distans.

– Det är inte som vanligt. Inte heller i höst kan skolan göra allt det man vill eller behöver göra. Det var en tuff vår och det blir en tuff höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.