Antalet inrapporterade fall ökar och orsaken till varför kurvan åter vänder upp är ännu oklart, menar Anders Tegnell. Unga vuxna i åldrarna 20-29 står för en stor del av ökningen. Foto: TT

Tegnell om ökade smittspridningen bland unga: Ett dåligt tecken

Publicerad

Smittspridningen bland unga vuxna har ökat under den senaste tiden. Utvecklingen är oroande eftersom mer sårbara grupper riskerar att drabbas, enligt Anders Tegnell.

– Det är ett dåligt tecken, säger statsepidemiologen.

Sverige har under de senaste veckorna haft en positiv trend gällande både antalet nyupptäckta fall, iva-vårdade och dödsfall.

Men precis som i stora delar av övriga Europa ser Folkhälsomyndigheten nu att antalet inrapporterade fall ökar något.

Orsaken till varför kurvan åter vänder upp är ännu oklart, enligt Anders Tegnell. Däremot är det tydligt att det är unga vuxna i åldrarna 20-29 som står för en stor del av ökningen.

– Det är ett dåligt tecken eftersom det var litegrann så det började en gång i tiden, säger Anders Tegnell.

Oroande utveckling

Även på flera håll i Europa är det unga vuxna som just nu står för ökningen i antalet inrapporterade fall. Även om gruppen löper mindre risk för att drabbas av en svår coronainfektion så är utvecklingen oroande, enligt Tegnell.

– Det finns en klar risk för att det börjar sprida sig från den gruppen till andra grupper som blir betydligt sjukare. Det måste vi alla ha med oss.

”Inte bara för deras egen skull”

Enligt Anders Tegnell är det inte aktuellt med ett särskilt regelverk riktat mot just unga vuxna. Däremot ser Folkhälsomyndigheten över hur man bättre kan nå ut med information till gruppen.

– Just för att understryka att det här är inte bara för deras egen skull, säger Anders Tegnell.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det även inom den här gruppen finns personer som blir så sjuka att de får ligga på iva och vi har även haft några enstaka dödsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.