Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om den interna striden inom Partiet Nyans i videon ovan. Foto: Michelle Derblom Jobe/Eleni Terzitane

Intern strid inom Partiet Nyans – avgångskrav mot Mikail Yüksel

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans befinner sig i en ledningskris där partiledaren och Botkyrkaledamoten Mikail Yüksel anklagas för ett sammantaget odemokratiskt ledarskap. Nu kräver en intern opposition hans avgång.

– Diktatoriskt styre hör inte hemma här i Sverige, säger Kistabon Ahmad Al-Mughrabi, före detta toppkandidat i Partiet Nyans.

SVT Nyheter Stockholm har pratat med flera medlemmar och förtroendevalda i Partiet Nyans som vittnar om odemokratiska strukturer inom partiet. Det handlar om tio personer som lämnat partiet i protest mot Mikail Yüksels ledarskap, och tolv personer som hävdar att de uteslutits efter att ha kritiserat honom.

En av dessa är Ahmad Al-Mughrabi som hävdar att han blev utesluten efter att ha pratat med pressen med anledning av att någon i partiledningen ska ha skickat falska mejl i hans namn. Mejlen skickades till Länsstyrelsen och handlade om att dra tillbaka hans kandidatur, något som partitoppen tidigare anklagats för att ha gjort.

Avgångskrav

En intern opposition bestående av före detta kandidater och partistyrelseledamöter samt aktiva medlemmar, vill nu att partiledaren ska uteslutas. Oppositionen har tagit fram en rapport som SVT Nyheter har fått ta del av, med underlag för Mikail Yüksels uteslutning.

– Jag skrattade när jag läste den (rapporten, reds. anm.), säger Mikail Yüksel till SVT Nyheter Stockholm.

Hör Ahmad Al-Mughrabi rikta kritik mot partiledaren i videon ovan, och hör Mikail Yüksel bemöta kritiken i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör partiledaren Mikail Yüksel (PNy) svara på kritiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.