Till vänster syns polisbilar utanför Marockos ambassad på Kungsholmen i Stockholm med en grupp människor utanför och två parkerade polisbilar. Till höger visas ett krossat fönster med den regnbågsfärgade Pride-flaggan hängande utanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen barrikaderade sig på ett rum på Marockos ambassad där han kastade omkring föremål, krossade ett fönster och hängde ut en Prideflagga från fönstret. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intrång på Marockos ambassad var politisk protest

Publicerad

Förra veckan tog sig en man in på Marockos ambassad i Stockholm, där han sedan krossade ett fönster och hängde ut en Prideflagga. Intrånget gjordes som en protest mot Marockos politik berättar nu hans advokat för nyhetssajten Alkompis.

Mannen tog sig in på ambassaden med kniv på sig. Förutom att krossa rutan klottrade han slagord på väggarna.

– Han protesterar mot det han anser är brist för mänskliga rättigheter, HBTQ-rättigheter och religionsfriheten, säger mannens advokat Majeed Alnashi till Alkompis.

Han greps senare inne på ambassaden misstänkt för grovt olaga intrång, grov skadegörelse och vållande till kroppsskada.

Advokaten hoppas att domstolen ska ta hänsyn till det politiska motivet. Han säger att hans klient beklagar tillvägagångssättet men att mannen ansåg det vara enda sättet att uppmärksamma frågorna.

HBTQ-lagar i Marocko

Det är inte olagligt att vara HBTQ-person i Marocko men homosexuella handlingar är olagliga och straffbart med fängelse. Homofobin kan därför vara utbredd och enligt Sveriges ambassader och konsulat varierar toleransen mot HBTQ-personer beroende på var i landet man är.

Detta visade sig bland annat 2020 då ett 50-tal HBTQ-personer i Marocko blev uthängda på nätet, vilket ledde till att flera blev utsparkade från sina hem och förskjutna av sina familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.