Vaccinationskedjan Svea vaccin får hård kritik av Ivo. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ivo hotar stänga Svea vaccins kliniker

Uppdaterad
Publicerad

I februari valde Region Stockholm att säga upp sitt avtal med Svea vaccin efter allvarliga brister i bland annat hanteringen av läkemedel. Nu får vaccinationskedjan hård kritik av Ivo.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att företaget transporterat vaccin i plastpåsar på tunnelbanan. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har nu utrett flera av Svea vaccins kliniker, varav tre i Stockholm, och konstaterar flera brister.

Brister innebär fara för patientsäkerheten

Utredningen visar att företaget utfört vaccinationer utan att de varit ordinerade av läkare och att de uppvisat brister som innebär fara för patientsäkerheten, bland annat genom att patientjournaler saknats.

Därtill visar granskningen att läkemedel inte har förvarats och hanterats enligt gällande krav. Flera brister har hittats gällande basal hygien. Ivo:s utredning visar även att personal saknat tillräcklig utbildning för att ge vaccin.

Nu har vaccinationskedjan fram till den 7 november på sig att redovisa till Ivo hur de kommer åtgärda bristerna, annars riskerar de att få stänga sina verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.