Ja till sprututbyte i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen ger klartecken till Stockholms läns landsting och en paviljong ska byggas på Kungsholmen för verksamheten.

Efter många års diskuterande får sprutnarkomanerna i Stockholm hjälp av sjukvården med rena sprutor. Socialstyrelsen har givit klartecken och om tidsplaneringen håller kan verksamheten starta sent i höst.

Det finns gissningsvis 8 000-9 000 tunga missbrukare i Stockholms län. De allra flesta av dem injicerar amfetamin och heroin och brukar dela kanyler med andra. På det sättet sprids hiv, hepatit och andra infektioner.

Sprutbyte

Vill utvärdera mer

Men nu förbereder alltså sjukvården för ett sprututbytesprogram, liknande det i Skåne. Mindre än en månad efter det att landstinget lämnade in en ansökan om ett fyraårigt försök – har nu Socialstyrelsen sagt ja. Det innebär att en paviljong byggs på S:t Görans sjukhusområde på Kungsholmen i Stockholm och att verksamheten kan starta i oktober.

Men om det går raskt att bygga har diskussionen om ett sprututbytesprogram varit desto mer utdragen. Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) som nu välkomnar projektet har tidigare varit motståndare.

-Det bygger på att de internationella utvärderingarna pekar åt lite olika håll. Det har varit osäkert hur mycket själva sprutbytet betyder i sammanhanget. Vi behöver ta fram kunskap om detta kan minska risken för smitta ytterligare, ihop med andra insatser, säger Birgitta Rydberg.

Omöjlig vetenskap

Smittskyddsläkare Åke Örtqvist, avdelningschef vid Smittskydd Stockholm, säger att projektet är efterlängtat – trots att vetenskapen inte med fullständig säkerhet kan slå fast att sprutbyten minskar risken för hivsmitta.

-Man kan inte göra sådana experiment. Men erfarenheten från Skåne och Finland talar för att det är ett väldigt bra sätt att minska hiv- och hepatit B-smitta och kanske hepatit C efter en längre tid, säger Åke Örtqvist.

Berne Stålencrantz, ordförande i Svenska brukarföreningen, har under alla år stridit för rätten till rena sprutor och känner sig nu mer matt än glad.

-Vi har förvägrats rätten att försöka hålla oss friska i alla år. Nu hoppas vi att problemet med hepatit C och andra infektioner kan minska.

Smittade missbrukare

Antalet tunga missbrukare i Stockholms län uppskattas till 8 000-9 000. Nio av tio i gruppen injicerar.

Antalet anmälda hiv-smittade personer i Stockholms län, vilka har smittats av sitt intravenösa missbruk, har varit 10-25 per år, med ett utbrott på 45 fall under 2007.

Årligen nydiagnostiseras 150-250 personer i länet med hepatit C, med intravenöst missbruk som smittväg.

Den planerade sprututbytesmottagningen på Kungsholmen i Stockholm ska kunna dela ut 500 000 kanyler per år.

Källa: Stockholms läns landstings ansökan till Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprutbyte

Mer i ämnet