Under sommaren 2017 växte köerna för canceroperationer på Karolinska och ett 20-tal patienter fick vänta på sina canceroperationer.
– Det jag kan berätta om utredningen som pågår är att vi har hört målsäganden, de ännu levande målsäganden, med inspelningsapparatur för att säkerställa att materialet finns kvar ifall det värsta kommer att hända under själva processen som pågår – att de kommer dö, säger polisen Paul Beijnes, som till vardags jobbar som förundersökningsledare och som på eget initiativ anmält de misstänkta brotten på Karolinska.
Utreder grovt vållande till annnans död
Två personer har hittills avlidit och ytterligare två svårt sjuka personer finns med som målsäganden. De fick inte sina operationer i tid och brotten som nu utreds är grovt vållande till annans död.
Att vårdfall hamnar hos polisen är relativt ovanligt.
– Jag skulle vilja säga att det är lite för sällan, säger Paul Beijnes, som även rest frågan i en skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Men det som gör att brott verkligen kan misstänkas i det här fallet, beror på att Karolinska tackade nej när läkarna på Danderyd erbjöd sin hjälp med att operera patienter i tid.
– Hade det inte funnits något erbjudande på bordet då hade det kanske inte funnits något brott som kan falla inom allmänt åtal, fortsätter Paul Beijnes.
Men han misstänker att det kan finnas fler brottsliga dödsfall och personskador inom svensk sjukvård som aldrig utreds av polis. Han har själv undersökt 90 polisanmälningar från Ivo, men inte hittat några som rör personskador, det vill säga lex Maria-underlag. Det han har hittat är bara exempelvis tillståndsfrågor, sekretess och stölder.
Läkare tryckte på om operationshjälp
SVT Nyheter Stockholm har läst mejlkonversationen där läkare på Danderyd trycker på chefer på Karolinska för att de ska ta emot operationshjälp. Karolinskas ledning vill idag inte prata om vad som hänt, mer än att man hänvisar till att man tillsatt en extern utredning och att man beklagar situationen för de drabbade patienterna.
Annika Tibell är biträdande sjukhusdirektör:
– Just vad det gäller kommunikationen kring det här så finns det olika bilder och det är ett skäl till att vi har bett den här externa utredaren att titta på det.
Paul Beijnes tycker inte att vårdanställda ska oroa sig över att vårdskador blir polisanmälda. Och han poängterar att det antagligen är få fall som skulle kunna komma på tal att bedömas som brott under allmänt åtal.
– Jag själv har blivit polisanmäld flera gånger i min yrkesutövning. Så länge man vet med sig att man gjort sitt bästa så får man kanske leva med att det är någon som granskar det man gjort. Skulle det leda vidare till en rättsprocess är väl inte det helt fel heller.
Ivo: ”Svårt belägga vållande och skuld”
David Lilja är avdelningschef på Ivo.
– Det är vår bedömning att brottsperspektivet beaktas när Ivo utreder vad som skett. Saknas det polisanmälningar så kan det bero på att man inte kunnat hitta skälig misstanke om brott som ger mer än två års fängelse. Men att belägga vållande och skuld är svårt. Vår främsta uppgift är att se om det finns systemfel bakom det som skett, säger David Lilja.