Innovation, rättsväsende, idrott och skola – möt de unga som har ett ”Järva anamma”. Sarah Paskota, kreativ chef, Jordana Athanasiadou, Ungas Juridik, Sergi Kochugura, Pamela Clemente, ”Right by me”, Barakat Ghebrehawariat, statsvetare. Hanin Abdul, grundskolelev. Foto: SVT

Krafterna som lyfter Järva – har ett ”Järva anamma”

Uppdaterad
Publicerad

Mediernas nyhetsbevakning från Järvaområdet upplevs inte sällan som problemfokuserad. Journalistikens uppdrag är att granska och belysa oegentligheter, men också skildra framtidens möjligheter.

De boende i Järva vet att det finns utmaningar. Men också att det finns en stor kraft i orten.

SVT:s Järvaredaktion, på plats sedan 2016, publicerar nu en serie med blicken riktad mot de lösningar som finns.

Negin motarbetar arbetslöshet – genom att bygga personliga varumärken

Arbetslösheten bland unga ökar och i socioekonomiskt utsatta områden är det extra svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och färre startar egna företag.

Negin Azimi har sedan i september arbetat som ungdomshandledare och strategisk kommunikatör på Framtidens hus i Rinkeby, som är en del av Järva stadsdelsförvaltning. Sedan dess har hon startat upp två personliga varumärken, ett med inspirationsföreläsningar som heter Järva talks och ett program om varumärkesbyggande som heter Build your brand.

– Det var lösningen för ett utanförskap för min del när jag var tonåring, just företagande och entreprenörskap, säger Negin Azimi.

Porträtt av en kvinna med en mörk jacka som står framför en dörr. Bakgrunden visar en del av en byggnad med synliga fönster och en del av en skylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon brinner för entreprenörskap i förorten. I Rinkeby har flera initiativ startat upp. Foto: Paulina Monzón/SVT

Sjuksköterskan Aisha från Kista sprider kunskap om kvinnors hälsa

Nio av tio tjejer i gymnasieåldern har ont när de har mens, en av tre har kraftiga smärtor och få söker hjälp för sina besvär, det visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Aisha Nalusiba ser exempel på det här i sitt arbete som sjuksköterska i Kista. Nu jobbar hon för att sprida kunskap om kvinnors kropp och hälsa.

Två kvinnor samtalar vid bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vet du hur mycket du ska blöda när du har mens? Sjuksköterskan Aisha Nalusiba berättar. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

Sverige tappade i innovation – Järva en pusselbit för att nå världstopp

Kista – eller ”Sveriges Silicon Valley” som stadsdelen också har kallats – är fullt av verksamheter som satsar på teknologi och innovativa lösningar. 2022 gick Sverige ett steg bakåt och blev tredje bäst i världen på innovation, enligt FN:s index. Är det möjligt att knipa förstaplatsen och kan Järva vara en pusselbit för att nå toppen?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Emanuel Silva/SVT & Arkiv

Barakat Ghebrehawariat lär ut ”demokratiska”

Får man säga svart, färgad eller flykting? Statsvetaren Barakat Ghebrehawariat berättar att vi har lärt oss att det är fel att prata om hudfärg. Samtidigt ökar anmälningarna till Diskrimineringsombudsmannen om etnisk tillhörighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vift med en whiteboard försöker Barakat Ghebrehawariat få Sverige att reflektera men framförallt diskutera kring antirasism. Foto: Leonora Toplica/SVT

Fler elever gymnasiebehöriga – så fick Hanin, 15, hjälp

”Jag kan hjälpa dig om du berättar vad som är svårt och om du kommer på lektionerna”. Den feedbacken fick Hanin Abdul på den enda skoluppgiften hon lämnade in i sjunde klass – den fick hon F på. Nu går hon i 9:an och har godkända betyg i alla ämnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Leonora Toplica/SVT

Idrottssegregationen växer – men här får unga tjejer fotbollsträna

Unga från utsatta områden idrottar i mindre utsträckning än barn från mer välbärgade områden, enligt Riksidrottsförbundet. Skillnaderna är nu större än någonsin. Pamela Clemente har försökt gå med i flera fotbollsföreningar sedan hon kom till Sverige för sju år sedan – men hon var inte tillräckligt bra. Nu har hon hittat hem till idrottsföreningen ”Right by me”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon hade svårt att komma in i idrottföreningar men så hittade hon där hon kände sig välkommen. Följ med Pamela Clemente på en träning. Foto: Emanuel Silva/SVT

De vill öka tilltron till rättsväsendet – hjälper unga fatta lagen

Häften av Järvaborna hade ganska eller mycket stort förtroende för rättsväsendet under 2022, enligt en undersökning från Brottsförebyggandet rådet, Brå. Organisationen Ungas juridik startades av fyra juriststudenter som vill att fler unga ska förstå juridiken och använda den i vardagen.

Jordana Athanasiadou från Ungas juridik förklarar hur man reklamerar en trasig vara för Sergi, 14 år, från Husby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordana Athanasiadou från Ungas juridik förklarar hur man reklamerar en trasig vara för Sergi, 14 år, från Husby. Foto: Emanuel Silva/SVT

Melody vill få fler unga att läsa – genom representation

Under sin uppväxt fanns det knappt några böcker och berättelser från förorten, enligt Melody Farshin. Därför vill hon via sina böcker visa prov på hur vardagen ser ut i till exempel Järvas förorter i norra Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Leonora Toplica/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet