• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Efter övergreppen – nu ska polisen kameraövervaka festivalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla rapporter om sexuella trakasserier på ungdomsfestivalen i Kungsan har polisen nu beslutat om kameraövervakning.

För första gången kommer det att bli kameraövervakning på ungdomsfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården.

– Polisen har beslutat om kameraövervakning för att förebygga, upptäcka och bättre kunna utreda brott, säger Christer Birgersson, polisens kommenderingschef vid Stockholms kulturfestival och We are Stockholm, WAS.

Övergrepp på festival

Det har varit stor uppmärksamhet på hur unga flickor blivit sexuellt trakasserade och antastade av pojkar och män på festivalen, och både polisen och Stockholm stad som är ansvariga för festivalen har fått stark kritik för hur de arbetat med de här brotten, bland annat för att polisen mörkat övergreppen.

Ska upptäcka pågående brott

På festivalen kommer skyltar om kameraövervakning att sättas upp och polisens förhoppning är att de i viss mån ska hindra folk från att begå brott. Det kommer också att sitta operatörer och titta på filmerna i realtid för att försöka upptäcka pågående brott, och inspelningarna kan komma att användas som bevis.

Man kommer också ha ett mobilt poliskontor både på Stockholms kulturfestival och We are Stockholm som hålls samtidigt i augusti.

Räknar med fler anmälningar i år

Inför årets We are Stockholm-festival har Stockholms stad och polisen försökt arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier, men trots det räknar man med fler polisanmälningar än tidigare år eftersom tidigare har mörkertalet kring sexuella ofredanden varit stort.

– En särskild utredningsresurs ska kvalitetssäkra tidiga insatser som förhör, att bevis samlas in och att videoinspelningar granskas, säger Christer Birgersson.

Polisens råd inför festivaler

Råd till unga festivalbesökare

 Ha koll på var du kan hitta polis och sjukvård om du skulle behöva hjälp

•Ta reda på hur du snabbt kan lämna festivalområdet eller campingen om den skulle behöva utrymmas

• Om du drabbas av brott – larma polisen omedelbart

• Drick inte för mycket alkohol – det ökar risken dramatiskt för att utsättas eller utsätta andra för brott

• Ta inte med mer värdesaker än nödvändigt

• Håll ihop och ta hand om varandra

Råd till föräldrar

• Var beredd att åka till festivalen om dina barn behöver hjälp

• Ha tät kontakt under festivalen. Prata med dina barn om risker och vad som är okej att göra och inte.

• Köp inte ut alkohol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet