Kommentarerna från fackförbunden dröjde inte länge efter att Karolinska universitetssjukhuset gått ut med gårdagens storvarsel. Catarina Häggbom förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal, anser att hela verksamheten rasar om det genomförs.
Hon är också av uppfattningen att hyresnivåerna påverkar totalkostnaderna.
– Medan sjukhuset går på knäna och gör underskott går Locum (Region Stockholms fastighetsbolag) med överskott. Vi ska gneta och så plockar man ut pengar i andra änden, säger Häggbom.
”Dyra lösningar”
Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, anser att den nuvarande situationen beror på ”felplanering och feltänk” och nämner även hon lokalhyrorna när SVT intervjuar henne.
– Man har fattat många bra beslut från början men sedan har man snålat in, till exempel på huset som från början både innehöll personalutrymme och administrativa lokaler men där man sparade bort dem och sen har fått komma med dyra lösningar vartefter, säger Dellmark och fortsätter:
– Det gör att vi i dag sitter med lokalhyror som är fruktansvärt dyra jämfört med många andra och inte ens går att utnyttja effektivt och det gör också att arbetstiden går åt till fel saker.
Karolinska hyr på grund av platsbrist fortfarande personalplatser i sina gamla befintliga lokaler. Prognosen är att man ska ha lämnat dem helt senast 2022.
Årliga miljardhyror
Sjukhusdirektören Björn Zoëga sa i samband med varslet att man har försökt att göra allt för att undvika det som nu sker.
I pressmeddelandet som gick ut under onsdagen skriver Karolinska att man har ”tagit initiativ till en mängd besparingar, bland annat anställningsstopp, varslet på administrativa tjänster och elva ytterligare sjukhusövergripande åtgärder för att minska kostnader för hyror, IT, material och läkemedel”.
Trots detta kvarstår alltså ett betydande underskott.
Enligt sjukhusdirektören beror det beräknade underskottet på 1,6 miljarder kronor bland annat på att Karolinska har ett smalare uppdrag och får betalt utifrån det – men också många andra saker som man tidigare inte har tagit tag i.
– Vi har glidit iväg med antal personer som jobbar hos oss, vi har glidit iväg med hur vi har haft vår kostnadsstyrning och hur vi har kunnat styra vår ekonomi, säger Björn Zoëga till SVT.
Och även om man har genomfört åtgärder för att exempelvis minska hyrorna har de i själva verket blivit en allt större utgiftspost.
Totala hyreskostnader, för både Huddinge och Solna:
- 2015: 1,255 miljarder
- 2016: 1,545 miljarder
- 2017: 1,766 miljarder
- 2018: 2,132 miljarder
- 2019: 2,087 miljarder (prognos)
Karolinska räknar själva med att lokalhyrorna för 2019 kommer att stå för 10,1 procent av de totala kostnaderna.
– Vi hade gärna sett att det var billigare för att inte behöva betala lika mycket i hyror men det är läget som vi har i dag, säger Zoëga.
Har ni skött den biten korrekt?
– Det kan inte jag uttala mig om, jag har bara varit på plats i sju månader så efter det tycker jag att vi har skött det korrekt.
Enligt Björn Zoëga är det svårt att säga att underskottet beror på lokalhyrorna.
– Vår totala ersättning har höjts, vi har blivit kompenserade för de höjda hyrorna i våra avtal. Tittar vi på helheten så är det klart att om vi hade fått mer pengar så hade vi inte behövt varsla lika många.
Dagens läge i siffror
Karolinska universitetssjukhusets varsel gäller 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.
Förra året gick sjukhuset back med 822 miljoner och vid årsskiftet infördes ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna.
Region Stockholm har skjutit till sammanlagt 725 miljoner kronor för att rädda Karolinskas ekonomi under 2019. Men under våren infördes först anställningsstopp – sedan varslades 550 personer i den administrativa personalen.
Karolinskas resultat till och med augusti i år var -1,2 miljarder kronor och resultatprognosen för 2019 uppgick då till cirka -1,6 miljarder kronor.
Totalt arbetar 15 300 personer inom Karolinska sjukhusets verksamheter.